Mormonen in boerkini: mormoonse kledingsnormen

PIN
Neen, ik wil geen polemiek starten over de zin of onzin van het verbieden van de boerkini. Als gelovige ben ik voor onderling respect en ga ik me niet uitspreken over wat traditie is of wat echt doctrine is in een andere religie. Maar de hele nieuwsgaring omtrent dit onderwerp heeft me wel aan het denken gezet over bepaalde zaken.   Zo las ik onder andere dat bepaalde leveranciers/zelfbenoemde uitvinders van de boerkini beweren dat ze 40% van hun boerkini’s verkopen aan niet-moslims. Ze noemen ze op: joden, hindoes en mormonen. Toen ik dat las, verslikte ik me wel even: mormonen in boerkini. Laat ik alvast stellen dat ik nog nooit een mormoon in een boerkini heb gezien. Ik heb ook geen weet van ook maar eender welke richtlijn die dit zou bevelen.  

Mormoonse kledingsrichtlijnen

  Ja, mormonen hebben richtlijnen omtrent kleding. De meeste strikte richtlijn, staat in het handboek dat onze leiders gebruiken om de leden te adviseren omtrent bepaalde onderwerpen. Omtrent kleding staat er in 21.1.42:
Begiftigde leden dragen de tempelonderkleding dag en nacht. Ze doen die niet uit — geheel of gedeeltelijk — om in de tuin te werken of andere activiteiten te doen die redelijkerwijs met tempelonderkleding aan gedaan kunnen worden. Noch doen zij die uit om zich in en rond het huis in zwemkleding of onfatsoenlijke kleding te ontspannen. Als zij de tempelonderkleding moeten uitdoen, bijvoorbeeld om te zwemmen, trekken zij die daarna zo snel mogelijk weer aan.
  Over die tempelkleding wordt er soms lachend gesproken, dan weer geheimzinnig. Er is niks geheim aan, het is gewoon voor ons iets heiligs waar me respectvol mee omgaan. Wie weer wil weten, lees het maar in mijn blog over ons “mormoons magisch ondergoed”.   De enige richtlijn die we hebben, is dat we dit zo veel mogelijk dragen. Maar ook dat we het uit doen waar het gepast is. Dus aan een zwembad, zal een mormoon in zwemkleding zitten. Of dat voor vrouwen een badpak of bikini is: daarover bestaat geen richtlijn.  

Mormonen kleden zich fatsoenlijk

  Mormoonse kledingsnormenn: fatsoenlijke kledingAan onze jeugd leren we wel hoe belangrijk het is om zich deftig te kleden. In een lesboek “Voor de kracht van de jeugd” staat hier onder andere het volgende over:
De profeten van God hebben zijn kinderen altijd de raad gegeven zich fatsoenlijk te kleden. Als je je uiterlijk goed verzorgt en je fatsoenlijk kleedt, nodig je de Geest uit en kun je een goede invloed op de mensen in je omgeving hebben. Met je kleding en uiterlijke verzorging beïnvloed je niet alleen je eigen gedrag, maar ook dat van anderen. Onder onfatsoenlijke kleding verstaan we alle kleding die nauwsluitend, doorschijnend of onthullend is. Jongevrouwen dragen geen ultrakorte broekjes of minirokjes, geen bloesjes of truitjes die de buik vrijlaten, en geen kleding die de schouders vrijlaat of die voor of achter laag is uitgesneden. Ook jongemannen kleden zich fatsoenlijk. Jongemannen en jongevrouwen zijn altijd netjes en schoon, en waken ervoor extreem of onverzorgd in hun kleding, haarstijl en gedrag te zijn. Ze dragen gepaste, fatsoenlijke kleding bij het sporten. De modenormen van de wereld veranderen, maar de normen van de Heer veranderen niet.
  Geen woord over boerkini’s dus. Ik kan je zeggen dat ik deze zomer heel wat vakantiefoto’s van mijn mormoonse vrienden heb gezien op mijn facebook timeline en dat daar badpakken, zwembroeken en bikini’s bij zaten.  

Ongeschreven mormoonse kledingsnormen

  Er zijn natuurlijk ook veel ongeschreven regels. Voor meisjes wordt vaak gezegd dat ze kunnen testen of hun rok of kleed lang genoeg is, wanneer ze op hun knieën gaan zitten en het kleedje dan de grond raakt of niet. Voor alle duidelijkheid: iedere cultuur heeft een pak ongeschreven regels en binnen de mormoonse cultuur zijn er ook zulke regels, maar die durven nog al eens verschillen. Algemeen gesteld kan je zeggen dat mormoonse vrouwen rokken tot op de knie dragen en geen spaghettibandjes dragen, noch diepe decolletés. Misschien dat daar nu mee gelachen wordt, maar ik herinner me dat er gelijkaardige regels stonden in het schoolreglement van mijn middelbare school.   Voor de ene mormoon zullen zulke regels strikter te interpreteren zijn dan voor anderen. Maar het gaat om wat je wil uitstralen. Lees bijvoorbeeld eens het verhaal van deze Olympische deelneemster over haar keuzes om mee te gaan in rare voorschriften. En als we het dan toch over de Olympische Spelen hebben, bekijk dan eens dit artikel over de medaille winnende polo dames van de USA met de foto van hun keeper Sami Hill, een trouw mormoons lid. Ziet er niet uit als boerkini hé? Of de Nieuw-Zeelandse Valeria Adams bij het kogelstoten: had u gezien dat ze mormoons is?  

Wit hemd en das op zondag

  Mormonen op zondag in de kerkDe mormoonse kledingsnormen en sociale druk is groter als het betreft onze zondagse kledij om naar de kerk te gaan. Van mannen wordt verwacht dat ze in kostuum zijn: deftige broek (geen jeans), wit hemd en das, liefst met colbert. Vrouwen worden in jurk of dergelijks verwacht, maar niet in broek. Word je uit de kerk gezet als je in iets anders aankomt? Word je scheef bekeken? Neen, maar je zal zelf merken dat je uit de toon valt. Het is gewoon aangenaam om te merken dat we allemaal de moeite doen om er op ons best uit te zien om deel te nemen aan het avondmaal en op die manier respect te tonen aan onze Hemelse Vader.  

Waarom lachen?

  Nog een laatste bedenking: over ons ondergoed wordt vaak belachelijk gedaan. Maar voor ons is dit hetzelfde als een joods keppeltje of de soutane van een katholieke priester of de hoofddoek van een moslima. Het is een religieus symbool maar wij hebben er theologische redenen voor om dit onder onze kleding te dragen, maar tegelijk is het praktisch om geen aanstoot te geven. Verrassend dat hier dan net zo vaak onnozel wordt over gedaan, terwijl wij net de moeite doen om niemand voor het hoofd te stoten. Begrijpe wie begrijpen kan.  

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder