5 redenen waarom ik mormoon ben

PIN
Iemand stelde me onlangs de vraag waarom ik mormoon ben geworden en niet gekozen heb voor een andere christelijke denominatie. Interessante vraag, waar ik met plezier probeer op te antwoorden in vijf belangrijke redenen, hoewel het er in werkelijkheid meer zijn, maar minder exclusief verbonden zijn aan het mormonisme.

1. Levende profeten

  Levende profetenDeze is vrij exclusief voor mormonen. Ik kan maar moeilijk geloven dat God vanaf Adam tot Zijn kinderen heeft gesproken, meestal door profeten en dat Hij daarmee gestopt is nadat Jezus gestorven is. Andere christenen halen aan dat de Bijbel het sluitstuk is en dat God onveranderlijk is. Met die laatste stelling ga ik akkoord en net daarom kan ik niet akkoord gaan met de eerste.   God mag dan misschien niet veranderen, maar wij veranderen wel. Onze leefwereld verandert constant, evenals ons kennisniveau. Ik kan me niet inbeelden dat God ons nu zomaar aan ons lot overlaat en dat we het moeten doen met teksten die 2000 jaar en ouder zijn.   Daarom ben ik blij dat De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen geleid wordt door een profeet, twee raadgevers en twaalf apostelen. Deze vijftien wijze mannen zijn allemaal profeet en geven ons advies over hoe we in deze tijden ons leven best inrichten om aan het voorbeeld van Christus te voldoen.   De wereld om ons heen verandert zo snel en we krijgen constant nieuwe uitdagingen. Ik ben blij dat er nog profeten zijn die in naam van God spreken en ons kunnen helpen. Het tegengestelde lijkt me eerder te getuigen van een hardvochtige koude God die niet meer om ons zou geven.  

2. Nieuwe schriftuur

  Het Boek van MormonDit sluit aan op het vorige punt. De Bijbel is een verzameling van gebeurtenissen en uitspraken van profeten die waardevol zijn om te bestuderen. Maar ze laten ook veel vragen open.   Daarom is het goed om nog bijkomende boeken te hebben met extra openbaring die meer duidelijkheid geven omtrent een heel aantal antwoorden. Mormonen hebben buiten de christelijke Bijbel ook nog het Boek van Mormon, De Parel van Grote Waarde en de Leer & Verbonden.   Persoonlijk hou ik van deze laatste omdat dit echt openbaringen zijn die gegeven zijn voor onze tijd. Maar ik hou evenzeer van de artikels en boeken die onze profeten schrijven omdat ze nog meer aangepast zijn aan de dag van vandaag.   Ik geloof dan ook dat er trouwens nog wel schriftuur zal opduiken en dat de openbaringen zullen aangevuld worden. Daarin gaan punt één en twee hand in hand samen.  

3. Een eeuwig huwelijk

  voor tijd en eeuwigheidVoor mij zowat de belangrijkste reden om mormoon te worden. Een huwelijk dat de dood overstijgt. Waar velen gelovige mensen die trouwen te horen krijgen “tot de dood ons scheidt”, krijgen mormonen bij hun verzegeling te horen “voor tijd en eeuwigheid”. Voor tijd is hier op aarde, voor eeuwigheid is voor al wat hierna komt.   Dit is voor mij ook veel meer in overeenstemming met wat in de Bijbel [note]Matteus 18:18[/note] staat:
Voorwaar, Ik zeg u: Alles wat u op de aarde bindt, zal in de hemel gebonden zijn; en alles wat u op de aarde ontbindt, zal in de hemel ontbonden zijn.
  Een huwelijk dat op aarde gesloten wordt, moet ook verder gaan na de dood in de hemel. Mormonen geloven heel sterk in het belang van gezin en familie, banden die eeuwig doorlopen en die nodig zijn om iedereen terug te verbinden met hun hemelse vader.   Ik zeg vaak dat zelfs als dit de enige belofte is die waar zal blijken te zijn na de dood, het voor mij al voldoende is om te blijven geloven en mormoon te zijn. Ik kan me niet voorstellen dat ik niet meer samen zou zijn met de mensen van wie ik houd. God is vooral liefde en dan zou die God de belangrijkste liefde verbreken wanneer ik sterf? Daar kan ik niet in geloven…

 

4. Dopen pas vanaf acht jaar

  Mormoonse doopOp zich vind ik het niet zo belangrijk, maar de doop vanaf acht jaar staat wat mij betreft symbool voor iets heel belangrijks, met name dat wij ieder van ons zelf verantwoordelijk zijn voor wat we goed en fout doen. En niet dat we allemaal zondig geboren worden door de zondeval van Adam en Eva.   Een zonde kan je immers maar begaan als je vrijwillig en gewetensvol een gebod van God overtreedt. Kleine kinderen hebben nog niet voldoende vermogen om goed van kwaad te onderscheiden, dus ik vind het eigenlijk een belediging van God als kleine kinderen die niet gedoopt zijn, voor eeuwig verdoemd zouden zijn.   Ik ben dus blij dat dit binnen de mormoonse traditie past van het ganse Heilsplan dat we allemaal moeten leren en onderscheid maken tussen goed en kwaad. Dat we de verzoening van Christus hebben om onze zonden vergeven te krijgen, als we daar bewust voor kiezen.   Kinderen van acht jaar kunnen ook nog niet het ganse verhaal bevatten, maar op die leeftijd beginnen ze toch al te weten wat goed is en wat niet. En pas vanaf dat moment heb je de vergiffenis van zonden nodig, waar de doop toch symbool voor staat.  

5. Het is een levensvisie

  Wat betekent het mormonisme?Last but not least. Mormoon zijn is meer dan enkel op zondag naar de kerk gaan. OK, ook bij mormonen heb je zondagschristenen, dat hoor je mij niet ontkennen.   Maar mormoon zijn betekent dat je elke dag bezig bent met wat Christus betekent in je leven. Dagelijks bidden en in de Schriften lezen, is een uiterlijk kenmerk, maar veel belangrijker is hoe je met anderen omgaat.   Mormonen bijvoorbeeld hebben een systeem waarbij ieder gezin toegewezen wordt aan broeders en zusters die hen helpen, zowel geestelijk als met andere problemen. Je staat er nooit alleen voor. Je helpt anderen en wordt zelf geholpen. Een gemeenschap waarin niemand in de kou blijft staan, tenzij hij of zij dat zelf wil natuurlijk.   Ook omwille van punten één en twee heb je richtlijnen hoe je vandaag moet leven volgens het voorbeeld van Christus, wat het betekent om je naaste lief te hebben. Het ganse systeem geeft richting aan je leven en dat vind ik een absoluut pluspunt.    

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder