Getting it right: over tienden en verhongeren

PIN
Ik hou Twitter regelmatig in de gaten om te zien wat er over mormonen wordt geschreven. Deze week schrok ik van volgende tweet over tienden: Wow, zoals het daar staat, klinkt het verschrikkelijk. “Geef je geld aan de kerk, dat is belangrijker dan voor je gezin zorgen”. Echt wel de moeite om eens stil bij te staan, want zo gaat het echt niet met tienden. Blijkbaar heeft Ikje Ergens deze blog gelezen en daar staan enkele straffe uitspraken:
He went hungry often times because his parents had to pay the church.
  Deze hele Alternet blog gaat er over hoe een leider van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen zou gezegd hebben dat geld betalen aan de kerk belangrijk is dan eten kopen voor je kinderen. Dit artikel is echter gebaseerd op een ander artikel dat je kan vinden op deze website. Daar komt er al iets meer informatie bij, met name dat deze man getuigt van het feit dat als je tiende betaalt, God altijd zorgt dat je uiteindelijk toch genoeg hebt. Het verwijt van Patheos is echter nog steeds dat tiende betalen belangrijker is dan eten kopen. De auteur verwijt de kerk trouwens dat ze als christelijke groep beter voor mekaar zouden zorgen. Men zet er zelfs een youtube video bij met een titel in die zin en in die video hoor je enkele uitspraken in die zin.  

En nu de waarheid over tienden en de toespraak

  Elder Cordon over tiendenNu moet je weten dat men eigenlijk refereert aan een toespraak Elder Valeri V. Cordón, een zeventiger van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Het is dus eigenlijk de moeite om eens te lezen wat Elder Cordon echt heeft gezegd:
Powerful teaching is extremely important to preserve the gospel in our families, and it requires diligence and effort.
  De toespraak gaat over hoe belangrijk het is om als ouders het evangelie aan je kinderen te leren door het goede voorbeeld te geven. Eén van de voorbeelden gaat inderdaad over tienden en gaat als volgt:
When I was young, I worked in my father’s factory during vacations. The first question my father always asked after I received my salary was “What are you going to do with your money?” I knew the answer and responded, “Pay my tithing and save for my mission.” After working with him for about eight years and constantly answering his same question, my father figured he had taught me about paying my tithing. What he didn’t realize was that I had learned this important principle in just one weekend. Let me tell you how I learned that principle. After some events related to a civil war in Central America, my father’s business went bankrupt. He went from about 200 full-time employees to fewer than five sewing operators who worked as needed in the garage of our home. One day during those difficult times, I heard my parents discussing whether they should pay tithing or buy food for the children. On Sunday, I followed my father to see what he was going to do. After our Church meetings, I saw him take an envelope and put his tithing in it. That was only part of the lesson. The question that remained for me was what we were going to eat. Early Monday morning, some people knocked on our door. When I opened it, they asked for my father. I called for him, and when he arrived, the visitors told him about an urgent sewing order they needed as quickly as possible. They told him that the order was so urgent that they would pay for it in advance. That day I learned the principles of paying tithing and the blessings that follow.
  Het is gewoon een voorbeeld van een vader die getrouw is in het gebod om tienden te betalen. Wie meer wil weten over tienden, kan dit lezen op “Waarom betalen mormonen tienden?”. Het gaat niet over het feit dat tienden betalen belangrijker zijn dan eten kopen voor je kinderen. Het gaat niet over een hebzuchtige kerk die liever geld heeft dan dat je voor je kinderen zorgt.  

Mormonen zorgen goed voor mekaar

  Om trouwens Patheos van antwoord te dienen: de belofte is dat wie tienden betaalt, nooit zal omkomen van honger of dorst of in de kou zal staan. Die belofte van Hemelse Vader wordt onder andere door de kerk zelf waar gemaakt. Wie zijn tiende betaalt, kan er altijd op rekenen om geholpen te worden uit het vastengavenfonds. Waarschijnlijk zijn er evengoed criticasters die zeggen “ja, zo kan ik ook zulke beloften van God waarmaken: ik doe het zelf”, maar zijn wij als christenen niet sowieso de handen van de Heer? Moeten wij niet werken in de wijngaard en leven volgens het voorbeeld van Christus? Kortom, het verwijt van Patheos is nergens op gebaseerd en volkomen verkeerd. Als er op maandagmorgen niet plots werk was geweest voor dit gezin, dan hadden ze zeker bij hun bisschop kunnen aankloppen voor voedsel. Ik heb zelf in één van mijn roepingen meegemaakt hoe er iemand met een behoeftig gezin naar de winkel gaat met de bankkaart van de kerk om voedsel en andere noodzakelijkheden te kopen. We doen zelfs meer: we proberen de behoeftigen ook zo snel mogelijk weer op eigen benen te krijgen. Niemand is er mee gebaat om aan een weldadigheidsinfuus gehouden te worden. Laat ieder in zijn waardigheid en help hen zelfredzaam te zijn. Ik raad u aan daarover eens een oudere blogpost van me te lezen: “Welzijnswerk is leren op eigen benen staan”.  

Hoeveel geld ontvangt de kerk?

  Eerlijk, ik heb er geen idee van. De kerk spreekt daar niet over. In deze tijden van transparantie wekt zoiets achterdocht, maar je moet ook begrijpen dat als de kerk al haar financiën uit de doeken zou doen, ze dan wel heel makkelijk een doelwit zou worden voor financiële meerwaardezoekers. Alternet claimt dat De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen jaarlijks 7 miljard dollar ontvangt aan tienden. Persoonlijk lijkt me dat sterk overdreven. Ik heb in een roeping zicht gehad op de werkelijke geldstromen en ik heb gezworen daar altijd discreet over te blijven. Maar ik weet dat niet alle mormonen getrouw dit gebod volgen. Wereldwijd zijn er 15 miljoen mormonen, maar als ik een parallel trek met dingen die ik weet, zijn er max 4 à 5 miljoen die hun tienden betalen. Dat zijn dus circa 1 miljoen gezinnen, wetende dat mormonen vaak grote gezinnen hebben is dat al een serieuze afronding naar boven. Wereldwijd gezien is het inkomen zeker geen 3000 euro per gezin, veel minder zelfs, maar laat ons dat nog aannemen. Da’s 300 euro aan tienden per gezin, dat is dus 300 miljoen euro per maand of 3,6 miljard per jaar. En dat zijn allemaal afrondingen naar boven, want die 300 euro per gezin klopt al zeker niet. Dat gemiddeld cijfer halen we nog niet eens in westerse streken. Desalniettemin, alles bij mekaar is het een pak geld, maar dat verdwijnt niet in duistere zakken. Een gans controlesysteem bottom up is opgezet. Geen euro wordt uitgegeven zonder dat het minstens vijf maal is gecontroleerd en iedere controleur wordt op zijn beurt door een hogere controleur geverifieerd, tot helemaal aan de top. Dit auditing committee brengt jaarlijks verslag uit of ze onregelmatigheden heeft ontdekt of niet. Als lid ben ik er gerust in, dat er niet onbezonnen wordt omgesprongen met tienden.  

Conclusie: tienden betalen is belangrijk, maar niemand staat in de kou

  Kortom, ik begrijp de tweet van Ikje Ergens. Als je maar beperkte, enigszins verdraaide info krijgt in de tweede of derde graag, dan kunnen je conclusies uit de bocht gaan. Ik neem niemand iets kwalijk, maar ik hoop dat wie echt geïnteresseerd is, dit verhaal toch eens helemaal gelezen heeft.  

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder