Ban op godsdienstvrijheid start in Nevele

PIN
GodsdienstvrijheidDe Universele verklaring van de rechten van de mens stelt in artikel 18 dat iedereen vrij is te geloven of niet geloven zoals hij zelf wil. Artikelen 19 en 20 van de Belgische grondwet regelen dit recht eveneens. Maar in Nevele wil burgemeester Johan Cornelis (CD&V) en schepen Mia Pynaert (sp.a) nu een beperking op godsdienstvrijheid instellen. Enkel nog de erkende godsdiensten mogen activiteiten in gemeentelijke zalen organiseren. De anderen worden uitgesloten in het huurreglement.   Dat sp.a al decennia lang strijdt tegen alles wat christelijk is, wist ik al langer. Ze hebben tegenwoordig enkel nog oog voor één godsdienst, namelijk de islam. Maar dat ook CD&V plots terug de positie inneemt van de Katholieke Partij die andere (christelijke) religies wil weren, verwondert me ten zeerste.

Godsdienstvrijheid beperkt tot erkende religies

  Het Nevelse bestuur beweert zich vooral te willen weren tegen sekten zoals Scientology en de Getuigen van Jehova. Maar wie bepaalt wie een gevaarlijke sekte is en wie niet? Er zijn immers maar zes erkende godsdiensten in België:
  • de Rooms-Katholieke (vanaf begin Belgische staat);
  • de Orthodoxe (1985);
  • de Israëlitische (1808);
  • de Anglikaanse (1835);
  • de Protestants-Evangelische (1876, gewijzigd in 2000);
  • de Islamitische (1974);
Verder is er ook nog de georganiseerde vrijzinnigheid. Boeddhisme is niet erkend, maar krijgt wel een toelage.  

Mormonen niet welkom in Nevele?

  Maar als mormoon kan ik het dus vergeten om onze kerk eens voor te stellen in Nevele. Onze kerk in Gent wordt nog dit voorjaar gerenoveerd, maar we weten dus dat we al niet moeten uitwijken naar Nevele.   Is deze beperking op godsdienstvrijheid nu reeds een gevolg van Trump? Misschien lijkt de moslim-ban van de VS een ver-van-ons-bed-show, maar je ziet dat het ook al dichter bij huis kan gebeuren.   Ik hoop (en bid) echter dat het Nevelse bestuur tot inzicht komt dat ze hiermee zowel onze grondwet als de mensenrechten overtreedt.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder