Kunstlaan 52: het Huis van de Heer

PIN

In 2021 kregen we te horen dat er een tempel van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in Brussel zou komen. Deze week werd de exacte locatie bekend gemaakt. Een bestaand gebouw gelegen Kunstlaan 52 zal volledig verbouwd worden en zal over enkele jaren dienst doen als Huis des Heren.

Kerkgebouwen en tempels

Het verschil tussen een tempel en een kerkgebouw binnen de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen is vrij significant, en het is belangrijk om te begrijpen dat deze twee gebouwen verschillende doeleinden en betekenissen hebben.

Kerkgebouwen zijn de plaatsen waar leden van de Kerk elke zondag samenkomen voor hun wekelijkse erediensten. Deze diensten bestaan uit sacramentbijeenkomsten (vergelijkbaar met de communie in andere christelijke tradities), zondagschoollessen en bijeenkomsten van verschillende leeftijdsgroepen en organisaties binnen de kerk. Kerkgebouwen zijn open voor iedereen, zowel leden als niet-leden, en iedereen is welkom om de diensten bij te wonen en deel te nemen aan activiteiten. Tijdens de week worden de kerkgebouwen ook voor veel andere activiteiten gebruikt. Sommige lokale leiders stellen de gebouwen wel eens ter beschikking voor verenigingen uit de buurt.

Tempels daarentegen hebben een veel diepere en heiligere betekenis voor leden van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Tempels worden beschouwd als huizen van de Heer, plaatsen waar de meest heilige en belangrijke ceremonies en verbonden worden voltrokken. In tegenstelling tot kerkgebouwen zijn tempels niet toegankelijk voor het grote publiek. Alleen leden van de kerk die als waardig worden beschouwd, kunnen een tempel binnengaan. Deze waardigheid wordt vastgesteld door middel van persoonlijke gesprekken met kerkelijke leiders waarin leden vragen beantwoorden over hun geloof, naleving van de geboden en toewijding aan de leringen van de kerk.

Op dit moment heeft de kerk 350 tempels in verschillende fases, waaronder 195 ingewijde tempels (waarvan 188 in werking en 7 eerder ingewijde, maar gesloten voor renovatie), 50 in aanbouw en 105 andere tempels aangekondigd (nog niet in aanbouw).

Heuglijk nieuws

Sinds de aankondiging hebben de Belgische kerkleden enorm uitgekeken naar waar de tempel zou komen. Dit is immers een belangrijke stap in het hele proces. Het feit dat deze tempel in hartje Brussel komt heeft veel leden verrast. Vaak wordt een tempel dicht bij een grote stad geplaatst, maar niet meteen in de stad zelf. Zo staat de Den Haag tempel eigenlijk niet in Den Haag zelf, maar in Zoetermeer.

Ik vind het zelf spijtig dat bij de aankondiging nu er meteen kritische stemmen over de locatie waren. OK, qua bereikbaarheid zal het – alleszins met de auto – niet altijd even simpel zijn afhankelijk van het tijdstip. Het gebouw ligt immers eigenlijk op de hoek van de Kunstlaan met de Brusselse kleine ring. Tijdens de spits zal men rekening moeten houden met extra tijdverlies dat hoort bij het verkeer van een grootstad.

Langs de andere kant is deze locatie wel schitterend te bereiken met het openbaar vervoer. De metro stopt quasi voor de deur, dus van eender waar in het land kan men vlot met trein en metro naar de tempel. Op voorwaarde dat we op ons openbaar vervoer kunnen rekenen, zullen sommigen dan zeggen. En ja, we hebben ook leden met een beperking die niet zo eenvoudig met het openbaar vervoer kunnen reizen. Ik wil zeker niet zeggen dat het allemaal wel zal los lopen. Waar ik zelf aan dacht, was dat het een punt is dat vrij vaak afgesloten is bij betogingen in de Europese hoofdstad.

De wet van toewijding

Zoals altijd moeten we in de eerste plaats stil staan bij de zegeningen die we krijgen wanneer we kunnen dienen in het Huis van de Heer. Dat betekent ook dat we soms offers moeten brengen, zeker wat onze tijd betreft. Ik vind het een beetje vreemd over te klagen over extra tijd terwijl we in de tempel ons hoofd buigen en nederig ja zeggen wanneer we gevraagd worden om ons akkoord te verklaren met de wet van toewijding. Misschien moeten we de extra moeite beschouwen als een deel van die ja die we daar uitspreken.

Dus ook in de hulp aan elkaar, zeker aan de leden die hulp nodig hebben. Wat niet betekent dat we zonder meer taxi moeten spelen wanneer iemand er om vraagt. Zoals ik net zei: we mogen ook een teken van inzet verwachten. Ik denk dan vaak aan de bewonderenswaardige verhalen van leden die op plaatsen in de wereld wonen waar ze 15 jaar een deel van hun inkomen moeten sparen om dan gedurende een gevaarlijke trip van vijftien dagen eindelijk te kunnen dienen in een tempel. Blijkbaar was het makkelijker om jaren terug uren met een busje naar Frankfurt of Bern te rijden, dan nu een uur extra in de file te staan.

Ik probeer ook te wijzen op de schitterende locatie. Een plek waar dagelijks tienduizenden mensen langs komen van over gans de wereld waarvan sommigen zullen afvragen wat dit schitterend gebouw betekent. Op een boogscheut van het koninklijk paleis, de Wetstraat, het Belgisch en het Europees parlement. Dat we net daar een Huis van de Heer kunnen bouwen, vind ik net schitterend.

We vervallen soms snel in morren. We zijn daarin niet alleen. Genoeg referenties van een morrend volk te vinden in het Boek van Mormon. Daarom mijn oproep: laat ons verheugd zijn en uitkijken naar de dag dat we de wet van toewijding en de wet van tienden kunnen volbrengen met meer dan alleen een overschrijving.

Podcast

Je kan ook de aflevering van ‘De Kast van Mormon’ beluisteren over dit onderwerp: aflevering 76.


Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder