Het magische ondergoed van de Mormonen

PIN
Nog zo’n vraag die me af en toe wel eens gesteld wordt, is over ons “magisch ondergoed”. Wie googlet op “mormonen” komt dit wel eens tegen en dit prikkelt altijd enorm de nieuwsgierigheid. Zeker als men merkt dat de meeste Mormonen terughoudend zijn om hierover te praten. Een vaak gehoorde uitleg is “dit is heilig voor ons, daarom praten we er weinig over” of nog mooier in het Engels “This is sacred, but not a secret”.  [stextbox id=”info”]Lees meer over het mormoons ondergoed op mormonisme.info[/stextbox] Net daarom vind ik het super dat de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen nu een video heeft online gezet die de puntjes op de i zet. Het is niet geheimzinnig, maar we vragen gewoon dat er met respect wordt over gesproken. Ieder geloof heeft zijn symbolen. Pastoors dragen kazuifels, nonnen dragen habijten, boeddistische monniken hun safraangewaden, Joden hun keppeltje… Religie en symbolen zijn onlosmakend met mekaar verbonden. Mormonen dragen hun symbolen dicht op het lichaam, onzichtbaar voor de buitenwereld. Als teken van een intieme en innige band met God.   Magisch is het zeker ook niet. Wij geloven dat het dragen van deze gewaden ons beschermt tegen onheil, omdat ze symbool zijn van onze getrouwheid aan de verbonden die we gesloten hebben met Hemelse Vader en we in ruil bescherming genieten. Geloof kan bergen verzetten en bijgevolg zijn er mensen die misschien te ver door slaan in het alledaagse en gaan zeggen dat het ondergoed effectief op magische wijze hen beschermt tegen ziekte en ongevallen. Ik zelf geloof dat het een symbool is en niet het gewaad zelf bescherming brengt, maar wel ons geloof en getrouwheid die ons kan beschermen, indien nodig letterlijk zelf. Is dat gek? Iedereen zal zeggen dat wie ongeschonden uit een verschrikkelijk ongeval komt, een goede engelbewaarder heeft. Die engelbewaarder is even magisch als onze gewaden.   En als we dan toch over onze religieuze symbolen praten: dit filmpje toont ook de gewaden die we dragen in onze tempels. Zijn ze raar? Niet meer of minder dan de tiara’s en kazuifels die de paus draagt, bij wijze van spreken. Ze zijn een symbool, gebaseerd op de symbolen die we in de Bijbel vinden. Onze kerk is een herstelde kerk, dus keren we terug naar de symbolen die God zelf heeft geopenbaard vanouds. En omdat we ze niet zichtbaar dragen in de buitenwereld, worden ze als raar beschouwd.   Dus als je nog eens met Mormonen praat over hun gewaden, noem ze niet spottend ons magisch ondergoed. We geven graag respect aan ieders mening en we genieten er zelf van als iemand evenveel respect voor ons erfgoed toont door de juiste benaming te gebruiken: onze tempelkleden en het kleed van het heilig priesterschap. Respect komt door begrip en daarom ben ik blij dat we dit eens gewoon kunnen meegeven en dit filmpje tonen.  

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder