Mormonen vieren geen allerheiligen

PIN
De meeste van onze officiële feestdagen zijn nog steeds katholiek. Niet dat er nog veel mensen bij stilstaan. Een feestdag is een vrije dag voor velen, maar de meeste weten toch nog dat deze periode er één is om stil te staan bij de doden in je familie en vriendenkring.   Mormonen vieren geen allerheiligen noch allerzielen (eigenlijk is 2 november de dag van de overledenen, 1 november is om alle heiligen die geen eigen dag hebben gekregen, toch een moment de gloire te geven). Wij treuren uiteraard wel om onze doden, maar ze zijn niet weg. Door dat we kennis hebben van het heilsplan van onze Hemelse Vader, weten we dat onze geliefden gewoon aan een volgende fase begonnen zijn. Dit leven op aarde is maar een fractie in het kader van de eeuwigheid: we bestonden al voor we naar aarde kwamen en we zullen nog eeuwig verder leven.   Families kunnen bij mekaar blijven, ook na de dood, dankzij de macht van de verzegeling die op aarde hersteld is. Wij geloven dat als we de nodige verbonden sluiten en nakomen, dat God er zal voor zorgen dat we in het hiernamaals ook als families kunnen samenkomen en onze geliefden weer zien.   Dat is ook één van de redenen waarom wij geloven in het dopen van de doden. Het gaat veel verder dan alleen maar dopen, maar we bieden onze voorouders de vrije keuze om alle verordeningen te ontvangen in de geestenwereld zodat – indien ze dat willen – wij later weer allemaal samen kunnen zijn.   Dus wij hebben niet één specifieke dag dat wij stilstaan bij onze overleden familie. Dat is eerder een constante in het Mormoonse leven. Daarom besteden we ook zoveel aandacht aan familiegeschiedenis en het opzoeken van onze stamboom. Wist je dat dankzij de inspanningen van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen de meeste archieven wereldwijd bewaard zijn gebleven die helpen om onze stambomen op te zoeken. Wie daar graag meer wil over weten (zelfs zonder religieuze achtergrond) kan altijd een brochure aanvragen of eens een bezoekje brengen aan www.familysearch.org.   Hoewel dit voor ons dus geen speciale dag is, wens ik toch iedereen een speciaal moment toe waarbij je terugdenkt aan wie ons reeds ontvallen is. En misschien kan je eens in gebed gaan en voelen dat zij er nog zijn voor jou en jij voor hen…  

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder