The Phoenix project: een DevOps novel

PIN
The Phoenix Project: a devops novelKijk, ik ga starten met een heel duidelijk advies. Ben je beroepsmatig betrokken met een leidinggevende functie in IT of ben je bezig met development of wil je weten wat DevOps is? Ja, lees dan The Phoenix Project. Beschouw het als een niet te missen leesopdracht. Ik heb het afgelopen jaar geen enkel ander boek gelezen waarvan ik dacht “asjemenou, dit had ik veel eerder onder ogen moeten krijgen”. Samenvatting zonder spoilers: Bill is een IT manager bij Parts Unlimited. Op een morgen krijgt hij op weg naar zijn werk een telefoon van zijn CEO en is hij plots VP of IT Operations. Binnen Parts Unlimited loopt er een project codenaam Phoenix, dat noodzakelijk is wil de firma overleven. Het project is echter enorm over budget en over tijd. Bill krijgt 90 dagen om het recht te trekken of zijn departement zal volledig geoutsourced worden. Met de hulp van een mentor en zijn geheimzinnige “Drie wegen” begint Bill in te zien dat IT meer gemeen heeft met een fabriek. Met die kennis en terwijl de klok tikt, hervormt Bill de manier van werken binnen de ganse IT van Parts Unlimited.  

1 grote fictieve case study

Wat ik aan dit boek zo boeiend vind, is dat het geen droge materie is over DevOps, IT of hoe je met IT de doelen van je bedrijf ondersteunt. Het is wetenschappelijk onderbouwd, maar het is fictie. Ik noem het eigenlijk één grote fictieve case study. Net daarom leest het zo lekker. Je wilt gewoon blijven lezen om te weten wat Bill nu bijleert, wat er lukt en wat er mislukt. Haalt hij de 90 dagen of faalt hij? Zelfs als novel leest dit boek aangenaam.  

DevOps ondersteunt het doel van je bedrijf

Maar tegelijk krijg je heel wat nuttige informatie binnen. Het boek heeft mij alleszins aan het denken gezet en heeft me geleerd een aantal zaken binnen Nucleus eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Voor mij is vooral de rode draad “hoe ondersteunt IT de doelen van het bedrijf” het meest interessante. Voor anderen zal het eerder zijn om te ontdekken wat DevOps is. Let wel, je krijgt dus geen technische handleiding. Daar zijn genoeg andere boeken over te vinden. Maar je krijgt wel een goede uitleg over wat DevOps eigenlijk is (breder dan wat de meeste bedrijven er eigenlijk van maken tegenwoordig) en waarom het belangrijk is.  

Extra leesvoer als toemaatje

Wat het boek helemaal afmaakt, is dat na het einde van het verhaal, je nog pakken informatie mee krijgt van de auteurs over de theorieën die men gebruikt heeft in dit verhaal, met een pak verwijzingen naar andere literatuur en cursussen er boven op. Je bent dus gewaarschuwd: de kans is groot dat als je dit leest, dat je net als ik nog boeken begint aan te schaffen die achteraan in dit boek vermeld staan. Maar ik heb het gevoel dat ik daar geen spijt van ga krijgen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder