Vakantiejob kan het verschil maken

PIN Vakantiejob op je CV
Als werkgever krijg ik al wel eens de vraag of vakantiewerk of een vakantiejob vermelden belangrijk is op een CV of niet. Laat ik beginnen met te zeggen dat een CV niet meer, maar ook niet minder is dan een deuropener. De CV dient in ons bedrijf als de loper op de eerste deur die je moet openmaken om een kans te krijgen jezelf voor te stellen als de kandidaat die we zoeken.  
Een CV is de puzzel waarin geen enkel stukje mag ontbreken
Tijdens de rest van het gesprek is een CV een leidraad om de puzzel die jij bent te kunnen leggen. Ieder stukje is belangrijk, want een 1000-delige puzzel waarvan er maar 999 passen, is niet af en is gewoon lelijk. Alle stukjes samen vertellen ons wie jij bent. Dat begint in de eerste plaats met je opleiding. Welke kennis heb je vergaard en vooral ook, waarom heb je dat gestudeerd? Kunnen we met deze puzzelstukjes al een spoor van passie leggen in de gehele puzzel?  
Voor schoolverlaters is vakantiewerk de enige ervaring die ze kunnen voorleggen
Werkervaring telt uiteraard ook mee. En daar komt vakantiewerk al een eerste keer om de hoek kijken. Zeker als je een schoolverlater bent. Welke andere ervaring kan je immers voorleggen? Vakantiewerk leert ons ook dat je bereid bent te werken. De handen uit de mouwen steken. Helemaal mooi is het natuurlijk als we horen dat dit vakantiewerk diende om je studies te betalen of om te sparen om die wereldreis te maken waarin je heel wat culturen wilde leren kennen. Speelt het een rol welk vakantiewerk je gedaan hebt? Uiteraard. Studeerde je bijvoorbeeld verpleegkunde, dan is het een pluspunt dat je vakantiewerk in een zieken- of rusthuis was. Voor informatica studenten is het een verdienste als ze reeds occasioneel arbeid hebben geleverd in een computerwinkel of hun eerste websites hebben geschreven tijdens vakantiewerk (of weekendwerk). Is een vakantiejob als ober aan de kust daarom minder interessant om te vermelden op je CV? Zeker niet, want het toont je bereidheid tot werken. Laat vakantiewerk en zeker werk tijdens het schooljaar nooit achterwege op je CV.  
Vakantiewerk is soms het stukje dat je helpt naar de volgende ronde te gaan
Maakt een vakantiejob dan zoveel verschil? Het zal niet hét puzzelstukje zijn dat je een gouden ticket naar de volgende ronde geeft, maar indien er twee gelijkwaardige kandidaten zijn, kan dit wel het stukje zijn dat het verschil maakt tussen de twee. Dus neem die vakantiejob gerust aan: je hebt nu extra zakgeld, maar later een betere carrière.   PS Vrijwilligerswerk is op een CV als vakantiewerk met een gouden randje.  

Dit artikel verscheen eveneens op NewsMonkey en LinkedIn

 

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder