Bartostats over elektrische voertuigen

PIN
Hebt u vandaag ook de kranten gelezen en het journaal gezien over de “verzesvoudiging van elektrische voertuigen”? Of de blog van minister Bart Tommelein? Normaal ben ik als EV-evangelist altijd blij over positieve berichtgeving, maar ze moet wel correct zijn. Spijtig voor de media die klakkeloos cijfers uit een persbericht overnemen.  

De juiste cijfers over elektrische voertuigen

  De cijfers van de eerste jaarhelft van 2016 zijn nog niet publiek beschikbaar op de open data pagina van de FOD mobiliteit, dus ik kan niet nagaan waar het cijfer 497 op slaat. Waarschijnlijk krijgt de minister bepaalde cijfers sneller dan het publiek.   Wel zijn de cijfers van 2015 beschikbaar en als ik wat filter in deze cijfers, kom ik voor 2015 op een totaal van 996 nieuw ingeschreven elektrische voertuigen in Vlaanderen. Dus ik laat Brussel en Wallonië uit de cijfers, evenals de inschrijvingen van tweedehandsvoertuigen.
Statistiek inschrijvingen nieuwe elektrische voertuigen in Vlaanderen
Statistiek inschrijvingen nieuwe elektrische voertuigen in Vlaanderen – klik om te vergroten
  Als ik uitfilter op particuliere inschrijvingen, kom ik uit op 81. Dus zelfs al wil Tommelein hoera roepen over “zijn” premies, dan nog is het er even naast.   Oh ja, het VRT Journaal zat er ook naast: de cijfers die zij toonden en voorstelden als het totale EV wagenpark, waren de cijfers van nieuwe inschrijvingen per jaar voor het ganse land. Je moet ze dus optellen om aan het totale EV park te komen.  

Werken de Tommelein premies?

  Cijfermatig kan ik het niet aantonen, want ze zijn nog niet publiek beschikbaar. Uiteraard vergelijkt de minister enkel de particuliere inschrijvingen, omdat de premies enkel voor particulieren beschikbaar zijn. Een correcte inschatting zou ik dus pas kunnen maken als ik kan nagaan hoeveel de totale EV markt groeit en of er dus een verschuiving is van die groei van het bedrijfssegment naar het particuliere segment.   Wat ik wel weet, is dat de premies maar een pleister op de wonde zijn. Zo is er nog steeds de Turteltaks. Voor wie veel kilometers rijdt, loopt dit plaatje op tot meer dan 600 euro per jaar extra. Cijfers daarover kan u vinden in mijn blog “Turteltaks nekt Tesla veelrijders”.  

Nieuwe distributietarieven nekken 5000 laadpalen

  En daar komt binnenkort misschien nog de nieuwe distributietarieven bij. Die zullen gebaseerd zijn op capaciteit en niet op verbruik. Veel EV rijders hebben liever wat meer capaciteit net omdat er één handicap blijft kleven aan elektrisch rijden: het laden duurt langer dan tanken. Net daarom heb ik thuis ook een installatie staan van 22 kw oftewel 32A op drie fasen. Op die manier kan ik toch wanneer nodig snel 100 km radius bijladen op één uur tijd. Maar die “luxe” wordt binnenkort een pak duurder.   Dat zal ook zijn effect hebben op de wens van Tommelein om 5000 laadpalen te hebben in Vlaanderen. Waarom zou een hoteluitbater of andere publieke plaats veel geld uitgeven voor een capaciteit die maar occasioneel wordt gebruikt?   Kortom, Tommelein kraait victorie vandaag met zijn persbericht, maar als je de werkelijke cijfers neemt en je telt alles wat er onder zijn bevoegdheidsdomein gebeurt, dan vind ik de eindafrekening niet positief te noemen voor EV-rijders en voorspel ik dat deze zegekreten in de toekomst achterwege zullen moeten blijven.  

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder