Mijn nieuwe wagen wordt een Tesla model S

PIN
Ik heb in het verleden al geblogd over mijn auto keuzes, dus waarom nu niet.   Tesla model SNa weken wikken en wegen is de kogel door de kerk. Ik heb een Tesla model S besteld. Om helemaal volledig te zijn: een 85D, met vierwielaandrijving, batterij uitbreiding, open dak, autopilot en winterpakket. De voornaamste motivering is dezelfde als al jaren geleden: ik ben een lichtgroene jongen. Ik probeer aan het milieu te denken, maar ik ben geitenwollen sok die alle lampen uitdoet. Ik probeer modern leven en milieuvriendelijkheid in balans te houden. Deze auto geeft me die kans. Elektrisch rijden is volgens velen veel milieuvriendelijker. Hoewel ik me ook realiseer dat de fabricatie van de batterijen, en vooral wat er nadien gebeurt, ook enorm belastend kan zijn voor het milieu. Maar net daarin heeft Tesla een streepje voor, denk ik. Hun batterijen zijn ontworpen om een lang leven mee te gaan, een leven in verschillende fases zelfs. De toekomst zal het verhaal van Tesla moeten bewijzen, maar ik heb er voldoende vertrouwen in.  

Geen evidente keuze

Elektrisch rijden is geen evidente keuze. Laat ons eerlijk zijn, de beperkte radius blijft een uitdaging. Op papier haalt de 85D meer dan 500km maar alle forums en tesla rijders die ik gesproken hebben spreken van 380 tot 400 km bij normaal (120 km op de snelweg) rijgedrag. Ik heb mijn eigen verplaatsingen onder de loep genomen en vastgesteld dat ruim 95% van mijn verplaatsingen op een dag zeker minder dan 400 km zijn. Als ik zowel thuis als op kantoor voor een degelijke laadinstallatie zorg, verruimt dat naar 98% van mijn verplaatsingen. Reizen naar het buitenland zouden wel moeilijk worden. De enige verplaatsing die me zorgen baart, is mijn trip naar de tempel in Den Haag. Enkel is dat 195 km. Ik hoop dat ik de tempelpresident zo ver krijg dat ik mag opladen in de garage en anders kan ik een beetje verder aan een laadpaal gaan staan en is het probleem opgelost.   Zoals ik zei zijn laadinstallaties key in het ganse verhaal. De verkoper bij Tesla raadde me aan om thuis te werken met een 400 volt 16A aansluiting en op kantoor een echte laadpaal te plaatsen van 400 volt 32A. De eerste laadt aan circa 50km per uur, de tweede aan 100 km per uur. In principe voldoende als oplossing. Zelfs met een lege batterij kan je in die situatie thuis in 8 uur opladen. En ik slaap meestal 8 uur, dus geen probleem. Nadeel aan die keuze is de stekker. Om het niet gans opnieuw te moeten uitleggen, verwijs ik naar de blog van Widodh, die mij hetzelfde deed besluiten. Thuis zou er ook een laadpaal komen. Voor het gemak, veiligheid en de keren dat ik toch zo snel mogelijk weer wat wil bijladen.  

Keuze van de laadpaal

  Althans, dat is de bedoeling. Of het gaat lukken, weet ik nu nog niet zeker. Er wordt over al die aansluitingen veel geschreven op het internet. Ik heb dan ook uiteindelijk drie firma’s gecontacteerd om mij offerte voor thuis en op kantoor te maken. De eerste twee ga ik niet bij naam noemen, want ik wil niemand schofferen, maar die hebben na hun bezoek niet eens kans gemaakt om mij naar hun offerte te laten kijken. De eerste is enkel op kantoor geweest en kwam met een verhaal van keuringen, verzwaringen, een dag niet werken, dure grondwerken enz… Kostprijs over de 4000 euro. De tweede kwam bij me thuis en zei dat ik niet anders zou kunnen dan op 230 volt werken, met een scheidingstransfo omdat er geen neuter was (een noodzakelijkheid bij Tesla). Kostprijs: ook tegen de 4000 euro aan. De derde, Joris van laadkabelwinkel.be zat wel meteen op de juiste golflengte. Effe licht schijnen in de meterkast en vier kabels vinden, de zekeringskast openschroeven en zien dat de differentieel al vier fasig is aangesloten… Kortom, direct het advies naar 400 volt te gaan en een verzwaring aan te vragen bij Eandis naar 63 volt (de standaard 40 volt is nipt als je 32A naar de auto leidt).   Tegelijk ook het advies om een lolo laadpunt van The New Motion te nemen. Een goede keuze die ik zelf ook al had gemaakt, omdat dit een gans netwerk omvat om te laden en een intelligent laadpunt waarmee ik de elektriciteit die ik thuis verbruik, kan doorrekenen aan de vennootschap, aangezien het een bedrijfswagen betreft. Ook op kantoor intelligent alles nagekeken, tot en met het advies te vragen aan de buren om van parkeerplek te wisselen om makkelijker de kabel te kunnen aansluiten. En eerlijk zeggen dat de type 2 kabels bij Tesla de beste keuze zijn omdat zij ze nu eenmaal met enorme kortingen (gelet op de hoeveelheden) kopen. Ondernemers met kennis van zaken die goed advies geven; de prijs kon me al minder schelen, maar die blijkt dan ook nog eens schappelijk te zijn. Daarom, aan alle toekomstige Tesla rijders en bedrijfsleiders die een laadpaal willen installeren, een heel duidelijk advies: bel Joris van laadkabelwinkel.be.  

Wachten op Eandis

  Nu is het nog wachten op Eandis. Daar zijn ze niet rap. Als ik het nu allemaal goed begrijp, moet ik sowieso 580 euro betalen om te weten of ik 63A op 400 volt kan krijgen. Misschien moet ik dat bij Nucleus ook eens gaan doen: offertes en analyses niet meer als sales inspanning zien, maar gewoon als studiewerk verkopen. Soit, vechten tegen windmolens heeft geen zin, dus kan ik maar gewoon afwachten. Nu op 14 september komt er eens iemand kijken naar wat mogelijk is. Aangezien ik vier kabels zie binnen komen, ben ik zeker dat 400 volt mogelijk is. Ze zouden wel eens moeilijk kunnen doen over de 63A, dus desnoods val ik terug op 40A en beperk ik de stroom naar de laadpaal op 16A of iets meer.   Een andere optie die ik had, was gewoon nog een aparte aansluiting te nemen van 400 volt op 32A, met een aparte meter rechtstreeks op de vennootschap gefactureerd. Maar blijkbaar mag je maar 1 aansluiting per adres hebben. Volgens mij ook weer zo’n reglement van 40 jaar geleden. Eventueel zou ik nog kunnen zeggen dat mijn vennootschap op bus 2 gevestigd is, maar laat ik die troef nog even achter de hand houden. Het is immers fiscaal interessant om toch gewoon op het prive netwerk op te laden. Je kan dan immers je kosten (verbruik plus extra kosten voor de installatie) belastingsvrij doorrekenen aan de vennootschap.  

Fiscale voordelen

  Want laat ons daar ook eerlijk over zijn. Zonder de fiscale voordelen is groen rijden enorm duur rijden. De Tesla is niet goedkoop in aankoop. Zonder de fiscale voordelen gewoon onverantwoord duur. Maar de 120% aftrekbaarheid voor de vennootschap, het wegvallen van de BIV, de 70 euro wegentaks en de beperkte voordelen van alle aard, maken dat deze auto op vijf jaar tijd voor mij 46.000 € goedkoper uitkomt dan mijn huidige wagen. Nu alleen maar hopen dat de overheid de regels en cours de route weer eens niet wijzigt of als ze het ooit doen, een uitdoofscenario voorzien. Want net zoals met de zonnepanelen geloof ik dat de fiscale stimuli meer mensen mijn keuze zal doen maken en dus Tesla uiteindelijk meer en dus goedkoper zal produceren en andere fabricanten hetzelfde zal doen besluiten. Audi heeft immers net aangekondigd in 2018 ook met een degelijke e-wagen op de markt te komen. Hoor ik daar al de keuze voor de volgende wagen <grinnik>? Ik ben er dus zeker van dat deze maatregelen niet zullen blijven gelden. Kijk maar naar Nederland. Daar hebben ze zopas de Tesla-taks uitgevonden. Het lijkt er op dat dit nog meer uit gelobby van de gevestigde autofabrikanten lijkt te komen dan uit budgettaire overwegingen, maar we mogen ook niet vergeten dat de maatregelen in Nederland beter waren dan hier. Zo hebben ze niet alleen de wagens interessant gemaakt, maar ook geïnvesteerd in een goed laadpalen netwerk. Neem maar eens een kijkje op Open Charge Map. Amsterdam heeft bijvoorbeeld een subsidie van 1000 € per publieke laadpaal. Aangezien een laadpaal ongeveer 1000 € kost, is de ganse horeca en dergelijke op dat initiatief in Amsterdam gesprongen.   Ik verwacht dus ooit wel een (terechte) aanpassing als e-drive meer ingeburgerd geraakt. Maar hopelijk blijft de politiek zich bewust dat voorlopig de early adaptors ondersteund moeten worden. En misschien nog wat meer qua laadnetwerk, maar vooral in de uitbouw van een smart grid. Een massaal aanwezig netwerk waar op slimme manier wordt omgesprongen met energie. Veel zon of veel regen: goedkoop opladen. De hele e-vloot als alternatieve batterij om veel minder schommelingen op het net te weeg te brengen en veel minder problemen qua rendabel maken van stroomcentrales die sommige piekvragen moeten opvangen. Want auto’s staan vaak (tegelijk) stil: thuis en op het werk. Kans genoeg dus om op te laden wanneer er te veel elektriciteit is.  

Wachten

  Nu is het nog wachten. Tesla heeft recent zijn prijzen met 3 à 4% opgeslagen, maar dat was publiek geweten, dus zijn er nu meer bestellingen dan normaal geplaatst in korte tijd. De normale wachttijd van 3 tot 4 maand is nu eerder 4 tot 5 maand geworden. Ik verwacht mijn model S dus pas eind dit jaar, begin 2016. En wachten op Eandis om te zien of hun kabels hier dik genoeg zijn (als we dus massaal gaan e-rijden ligt daar ook nog een enorme uitdaging). Dus nog even geduld voor ik jullie kan vertellen hoe het echte e-rijden nu lukt.  

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder