Zijn dynamische elektriciteitstarieven interessant?

PIN
Ik ben pragmatisch groen. Ik sorteer zonder twijfel, betaal graag iets meer voor groene stroom en rij met veel plezier elektrisch. Dat is voldoende als disclaimer om mij niet verdacht te maken. Maar ik doe dat alles wel overwogen. En nu stel ik me, bij de nakende installatie van een digitale meter, enkele vragen over de nieuwe tarieven. Ik hoop dat er onder de lezers voldoende mensen zijn die met kennis van zaken durven antwoorden.

Vraag en aanbod

Dynamische tarieven zijn nieuw tegenover de reeds gekende vaste en variabele tarieven. Het tarief durft van uur tot uur te verschillen en zijn dus een betere reflectie van het spel van vraag en aanbod. Een element dat dynamischer wordt naarmate onze stroom effectief duurzaam opgewekt wordt. Volgens mij een interessante formule als je daar voldoende kan op inspelen. Daarvoor moet je zowel technologisch als praktisch toe in staat zijn. Technologisch betekent het de installatie van smart apparaten. Droogkasten en elektrische voertuigen (EV), om er twee te noemen, die weten wanneer ze goedkope stroom krijgen. Met praktisch bedoel ik in de eerste plaats je leefritme. Fijn als er om 2 pm veel zon is en dus goedkope stroom, maar ben je dan thuis om je EV op te laden? En er zijn altijd veel zaken die niet praktisch te regelen zijn. Licht heb je nu eenmaal nodig als de zon niet schijnt.

Doorheen de seizoenen

Ik verschil ook niet zoveel van andere mensen qua leefritme. Dus ik ga vaak meer stroom nodig hebben op hetzelfde moment als andere gebruikers. Dus per definitie gaat mijn vraag hoog zijn wanneer algemeen de vraag hoger is en dus het dynamisch tarief duurder is. Dat geldt trouwens niet alleen voor mijn dagritme. Die schommelingen zijn volgens mij nog op te vangen met een thuisbatterij trouwens, denk ik. Maar ook doorheen de seizoenen, heb ik in de winter meer energie nodig. Meer licht, meer warmte, ja, zelfs de EV verbruikt aanzienlijk meer als het kou is. Kortom, ik ga altijd meer dure stroom verbruiken dan goedkope stroom.

Kantelpunt

Waar zou het kantelpunt liggen? In mijn buitenverblijf in Zweden heb ik bewust in tegenstelling tot veel Zweden voor een vast tarief gekozen. In de zomer betaal ik een kWh dubbel zo duur als mijn vrienden, maar in de winter betalen zij drie keer meer. Vermenigvuldig dat met het feit dat ik in de winter dubbel zo veel verbruik als in de zomer en ik ben dus beter met het vast tarief. Zou deze redenering ook gelden voor dynamische tarieven? Wat gebeurt er trouwens als een grote massa dynamisch gaat? Dan gaan de verschillen uitvlakken want vraag gaat het aanbod volgen. Wat denken jullie?

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder