Wanneer zijn nu die laatste dagen?

PIN
Mormon blood moonHier en daar verschenen berichten over Mormonen die dachten dat vandaag de laatste dag zou zijn en dat de bloedmaan het einde van de wereld inluidde. Inmiddels weten we dus dat dit niet het geval is. Maar waarom was het nodig dat de leiding van De Kerk van Jezus Christus van de Laatste Dagen toch een mededeling uitgaf om niet in paniek te schieten? Verwachten mensen die zichzelf Heiligen van de Laatste Dagen noemen dan niet ieder moment dat het gedaan is? Van waar komt die naam dan eigenlijk?   Ik geef toe dat de naam verwarrend is. De term “Laatste Dagen” doet er aan denken dat we een kerk van doemdenkers zijn, die bij iedere volle maan denken “ja, nu is het gedaan”, maar niks is minder waar. De term slaat echter op deze bedeling. Ja laps, een woord waar je als niet-mormoon weinig aan hebt. Een bedeling is een periode waarin het evangelie van Christus aanwezig is op aarde. Doorheen de geschiedenis zien we dat Hemelse Vader telkens opnieuw een profeet roept om het evangelie opnieuw op aarde te brengen, maar dat na een tijd de mensen vervallen in hun oude zonden en het evangelie niet langer geleefd wordt volgens de normen van God. Zonder al te diep te gaan op onze doctrine, geloven wij dat Christus in de vorige bedeling Zijn kerk op aarde opnieuw ingesteld had, maar dat omwille van de vervolging van de apostelen en de vervormingen die er gemaakt werden, deze opnieuw van de aarde verdwenen is.   De laatste bedeling   Onze kerk is er gekomen dankzij het feit dat God Joseph Smith in 1830 als profeet heeft geroepen om de ware kerk te herstellen, voor de zoveelste keer eigenlijk. Maar deze keer heeft God gezegd, beloofd eigenlijk, dat deze kerk niet van de aarde zal verdwijnen voor Christus opnieuw naar de aarde komt. In die zin is het dus de laatste bedeling en zijn wij De Kerk van Jezus Christus, net zoals in Zijn tijd, maar we vullen het dus aan met de Laatste Dagen. Hoe lang echter die laatste dagen zullen duren, weet niemand.   Vanuit die optiek zijn Mormonen wel bezig met het einde der tijden. We weten dat we er dichterbij zijn dan ooit, maar of het nu nog vijf jaar duurt of vijfhonderd, daar hebben we geen idee van. Maar het is daarom wel deel van de instructies van onze leiders om voorbereid te zijn, net omdat we het niet weten. Bij de meeste Mormoonse gezinnen, zal je dus extra mondvoorraad vinden om een tijd verder te komen wanneer er rampen gebeuren. Uiteraard zijn er Mormonen, zeker in de VS, die daarin een stap of heel wat stappen verder gaan. Je hebt in de VS nu eenmaal zowel binnen de Mormoonse gemeenschap als daarbuiten echte preppers. Mensen die bunkers bouwen en zo. Het is dus geen puur Mormoons fenomeen.   Paniek door de bloedmaan   Naar aanleiding van de bloedmaan zijn er echter heel wat Mormonen die daar intensiever mee bezig geweest zijn. Een kleine meerderheid heeft het doemdenken hoog op de agenda gezet, maar dat is dus niet officieel. Daarom dat onze leiders het nodig vonden een officieel standpunt te verspreiden.   Ja, we zijn dus in de Laatste Dagen, maar we lezen letterlijk in de Schriften dat zelf Jezus niet weet wanneer Hij opnieuw zal komen. Dat is nu eens één van de weinige dingen die Hemelse Vader zelfs niet met zijn Zoon heeft gedeeld. We zijn dus voorbereid, maar paniek is zeker niet nodig.  

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder