Turteltaks nekt Tesla kilometervreters

PIN
Ik vroeg me al een tijdje af hoeveel voordeel ik nog doe met elektrisch rijden, nu de dieselprijs zo laag staat en de elektriciteitsprijs stijgt, voornamelijk door de Turteltaks, de belasting die minister Turtelboom heeft gecreëerd om de Freyafactuur te betalen. Freyafactuur wijst dan weer, voor wie het nog niet weet, naar de historische schuld die minister Freya Van den Bossche heeft gecreëerd om de early adaptors van zonnepanelen over de streep te halen.   Dus heb ik eens wat cijfers bij mekaar gezet. Om niet ontelbaar veel combinaties uit te proberen, heb ik een aantal aannames gedaan. Dit betekent dat uw situatie ergens kan afwijken van deze situatie, maar het geeft u toch een idee. De volgende cijfers zijn op basis van:
  • we hebben een elektriciteitsmeter met dag/nacht stand.
  • we laden onze Tesla volledig op nachttarief.
  • het gemiddeld normale elektriciteitsverbruik van een gezin is 3500 kwh per jaar, wat ik verdeeld heb in 1500 dag en 2000 kwh nacht.
  • ik heb 280 wh per km gerekend; voor wie reageert dat dit veel is: ik heb me gebaseerd op maandenlange observatie en notatie van het werkelijk aantal kwh dat in mijn laadpaal kruipt, is dus inclusief alle vampier- en andere verliesstromen. We moeten immers iedere kwh betalen.
  • ik heb telkens de verbruikscijfers ingevuld in de Vtest van de vreg. Dan heb ik telkens de goedkoopste aanbieder van vandaag genomen. Dus deze cijfers gaan er van uit dat u een optimaal leverancierscontract hebt bij uw energieleverancier. De cijfers bevatten dan ook alle taksen, transportkosten enz… Inclusief de nieuwe Turteltaks.
Verbruik Tesla model S inclusief Turteltaks   Er zit een grote sprong in de kosten op circa 59000 km per jaar. Dat is logisch, want de de meeste Tesla rijders die thuis laden zullen bij een verbruik onder de circa 60.000 km per jaar, in categorie D vallen van de Turteltaks: tussen de 10 en 20 Mwh per jaar. Dan betaal je 290€ Turteltaks.  

1 km te veel is een pak meer Turteltaks

  Tesla Turteltaks infographicMaar er zit een grote sprong in de taks op 20 Mwh: dan komt er maar liefst 480€ bij. 1 kwh meer of minder maakt dus een groot verschil omdat de Turteltaks niet lineair is met het verbruik. Als je dus uitgaat van 3500 Kwh gewoon verbruik uitgaat, dan heb je het dus vlaggen bij een rijverbruik van 16500 Kwh. Voor wie uitgaat van bv een verbruik van 240 wh per km, weet dat zijn grens ligt op 68750 km per jaar. Maar nogmaals, hou er rekening mee dat ik zelf vaststel dat er gemiddeld 17% meer kwh naar je laadpaal vloeit dan het verbruik op je display doet vermoeden.   Het spijtige is dus dat het nogal een bruuske sprong is. Eén km meer of minder op het kantelpunt betekent een verschil van ruwweg 500 euro. Daar zit een knik van ruwweg 10%.   Dit is dus de moeite om voor jezelf eens uit te rekenen. Neem er eens je cijfers bij. Surf naar de Vtest om meteen een goede keuze van elektriciteitsleverancier te maken. Hou rekening met meerverbruik in de vorm van verliezen. Kijk naar hoeveel je in je gezin gebruik. Het zou jammer zijn om plots 500 euro meer te moeten betalen zonder dat je het beseft.    

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder