De illegale Ghelamco arena

PIN
De illegale Ghelamco arenaIs de Ghelamco arena, de voetbaltempel in Gent voor eersteklasser KAA Gent, illegaal gebouwd of niet? Die vraag zou ik me nooit gesteld hebben zonder het boek “De illegale Ghelamco arena” van Ignace Vandewalle gelezen te hebben. De titel lijkt wel meteen het antwoord op de vraag te geven, maar eigenlijk laat de auteur het oordeel min of meer aan de lezer over.   Ik zeg min of meer want het boek levert een pak achtergrondinformatie en nog meer cijfers aan, waar je soms wel eens een punthoofd van krijgt en waar je zeker aandachtig bij moet blijven om de draad niet kwijt te geraken. De vraag die ik me stel na het uitlezen is of het volledig is. Want strikt objectief gezien, kan de conclusie door de auteur ook gestuurd worden door bepaalde informatie niet voor te stellen. Ik heb zelf niet de indruk dat dit de bedoeling is van de auteur. Hij haalt immers heel wat zaken naar boven die een behandeling hebben meegemaakt die enkel is opgesteld met het doel er een pak stof op te vergaren zodat niemand er nog ooit zou naar omzien. Het is daardoor uiteraard moeilijk te volgen hoe volledig dit verhaal is. Ik denk dat Vandewalle dat zelf niet weet.   De constructies die de stad Gent heeft opgezet, kunnen enkele bedoelingen hebben gehad, maar nooit het doel om transparant te zijn. Dan had men het veel simpeler opgelost met een openbare aanbesteding. Nu lijken de constructies echter enkele doelen te dienen:
  1. alle transparantie onmogelijk te maken
  2. de wet op openbare aanbestedingen te omzeilen
  3. bevriende ondernemers/kennissen te bevoordelen
  4. enkele mensen goed geld te laten verdienen
  5. onduidelijk te maken hoeveel belastingsgeld werd verspild
  De vraag “illegaal of niet” is een juridische vraag waar ik het antwoord niet kan op geven, maar een bedrijf oprichten waarbij men eerst minderheidsaandeelhouder is, maar wel grootste schuldeiser en tegelijk opnemen in de besluiten dat later (na de bouw van de Ghelamco arena) de schuld om te zetten in een meerderheidsaandeel, is volgens mij toch bewust de grijze zone opzoeken om punt 2 te bereiken en zo punt 3 tot en met 5 mogelijk te maken.   Of anders gezegd, waar rook is, is vuur. Waar ingewikkelde constructies worden opgezet, wordt op zijn minst transparantie en mogelijks wetten vermeden. Of om het met een tweet van Karel Anthonissen te zeggen: David Geens signature - GeensZins.info  

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder