Het Mormon Tabernacle Choir

PIN
Tickets optreden Mormon Tabernacle Choir te koopHet Mormon Tabernacle Choir, waarnaar soms ook verwezen wordt als Motab, is een koor dat bestaat uit 360 vrijwilligers. Ze hebben reeds meerdere Grammy’s en Emmy’s gewonnen. Dit koor is deel van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Het wordt volledig gefinancierd door de verkoop van hun albums, concert tickets en giften.
President Ronald Reagan noemde het koor ooit “Amerika’s koor”. De 360 vrijwilligers zijn allemaal leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (vaak ook mormonen genoemd). De meeste leden wonen in de buurt van Salt Lake City, want één van de voorwaarden om deel te mogen uitmaken van het koor is dat je niet te ver woont van het Mormon Tabernacle. Dit doet men om te voorkomen dat men al te ver moet reizen om de wekelijkse repetities en TV- en radio-uitzendingen bij te wonen. De koorleden worden niet betaald voor hun optredens of deelnames aan repetities en uitzendingen. Dikwijls zijn het echtparen en sommige families hebben een generatielange traditie van deelname aan het koor.
Het koor werd gesticht in augustus 1847, slechts één maand nadat de mormoonse pioneers de Salt Lake Vallei betraden. Het Mormon Tabernacle Choir heeft sinds 15 juli 1929 de wekelijkse radio-uitzending “Music and the Spoken Word” geproduceerd. Dit is één van de langst lopende radio uitzendingen ter wereld. De show wordt sinds begin 1960 ook op televisie te zien en wordt wereldwijd uitgezonden via ongeveer 1500 radio- en TV-stations.
De minimum leeftijd voor lidmaatschap is 25 jaar. Momenteel mag je maximaal 20 jaar deel uitmaken van het koor en de maximumleeftijd is 60 jaar. Op deze manier probeert men constant nieuw bloed te laten instromen.

Geschiedenis van het Mormon Tabernacle Choir

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen heeft muziek altijd belangrijk gevonden in haar erediensten sinds haar ontstaan. Zowel in Kirtland, Ohio als in Nauvoo, Illinois had de kerk reeds koren. Het is dan ook geen verrassing dat binnen de maand na de aankomst van de pioniers in de Salt Lake Vallei een koor werd gevormd voor de eerste Algemene Conferentie.
Het Mormon Tabernacle Choir is genoemd naar het Salt Lake Tabernacle waar het meer dan honderd jaar heeft opgetreden. Het Tabernakel werd voltooid in 1867 en het koor hield er zijn eerste concert op 4 juli 1873. Het Tabernakel heeft ook een orgel bestaande uit 11623 pijpen, wat het één van de grootste en complexe orgels ter wereld maakt. Het orgelgeluid wordt vaak kenmerkend genoemd voor het Mormon Tabernacle Choir, hoewel het ook vaak a capella of met begeleiding van een volledig orkest zingt.
Het koor startte eerder klein en nogal ongedisciplineerd. In 1869 werd Georges Careless aangeduid als muzikaal leider en het Mormon Tabernacle Choir begon muzikaal opmerkelijk te verbeteren. Onder zijn leiding werd het eerste grote koor gevormd door enkele kleinere koorgroepen toe te voegen aan het Salt Lake koor. Dit groter koor met net meer dan 300 stemmen, zong voor de eerste keer op de Algemene Conferentie van oktober 1873. Vanaf dan beantwoordde de omvang van het koor de grootte van het Tabernakel. Op 1 september 1910 zong het koor “Let the Mountains shout for Joy” als hun eerste opname. Driehonderd van de zeshonderd leden van het koor daagden op voor de opname.
Latere muzikale leiders zorgden voor een stabiele vocale training en maakten er werk van om de kwaliteit van het koor te verbeteren. Het koor deed het ook steeds beter als geheel en vergrootte zijn repertoire van ongeveer honderd gezangen naar meer dan duizend. In juli 1929 zond het koor hun eerste radio uitzending van Music and the Spoken Word uit en in 1950 namen ze hun eerste langspeelplaat op. Vanaf dan traden ze ook meerdere malen per jaar op en in de jaren ’50 toerden ze voor de eerste keer door Europa. In die periode wonnen ze ook een Grammy voor de opname van “Battle Hymn of the Republic”.

Mijlpalen

Sinds hun ontstaan meer dan 150 jaar geleden heeft het Mormon Tabernacle Choir wereldwijd opgetreden en muziek opgenomen. Enkele van de opmerkelijke mijlpalen zijn:
  • Optredens in 28 landen buiten de Verenigde Staten van Amerika
  • Optredens op 13 wereldtentoonstellingen
  • Meer dan 130 compilaties uitgegeven
  • meer dan 20 keer opgetreden tijdens de Winter Olympics van 2002, waaronder de openingsceremonie waar ze het nationale volkslied en de olympische hymne ten gehore brachten onder leiding van John Williams (bekend als componist van veel filmmuziek).
Het koor heeft al opgetreden voor tien presidenten van de VS. Heel bijzonder is dat ze ook zongen op de inauguratie van vijf presidenten: Lyndon B. Johnson (1965), Richard M. Nixon (1969), Ronald Reagan (1981), George Bush (1989) en George W. Bush (2001).

Kerstconcerten

Het Mormon Tabernacle Choir houdt jaarlijks een kerstconcert in het Conference Center in Salt Lake City in december. Het concert bestaat meestal uit vier optredens: op donderdag een kledingsrepetitie, op vrijdag en zaterdag een volledig optreden en op zondag een verkort optreden na het zondagse Music and the Spoken Word. Ieder jaar wonen ongeveer 84000 mensen deze kerstconcerten bij. Tickets voor het concert zijn gratis maar worden online willekeurig verdeeld in een online loterij.  Een live album (CD en DVD) wordt nadien uitgegeven en het concert wordt later in het jaar uitgezonden op TV.
Vaak zijn er gastoptreden van artiesten en er wordt vaak ook een gast verteller gevraagd om het kerstverhaal uit het evangelie volgens Lucas te lezen.

Optreden in Brussel

Voor de eerste keer in 20 jaar treedt het Mormon Tabernacle Choir nog eens op in België. Op 11 juli 2016 kan u er bij zijn in de Bozar in Brussel. Tickets zijn online te koop.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder