Ik geef het op met Telenet Fibernet

PIN
Ik ben pissed off, op Telenet. Als er al een voorbeeld is van hoe je niet moet communiceren… Ik schrijf het hier even neer om later als voorbeeld te kunnen gebruiken zodat ook maar niemand ooit bij Nucleus het in zijn hoofd zou halen om zo te communiceren. Telenet lanceerde deze week met veel poeha hun nieuwe producten, voornamelijk rond Fibernet. De naam is al ongelukkig, want het heeft niks met fiber te maken, het gaat nog altijd over de kabel. Het gaat hier gewoon om de nieuwe eurodocsis 3.0 modems. Ik vind hoge downloadsnelheden absurd hoog. Boven de 40 blijft het me gelijk, maar door de wanverhoudingen tussen upload- en downloadsnelheden heb ik toch interesse om Fibernet 100 te nemen. Ik werk immers veel van thuis en dan is het handig dat wat je doet ook weer snel op het bedrijfsnetwerk terechtkomt. Dus die upload van 5 mbps interesseert me wel. Dus beslis ik deze week om om te schakelen van Turbonet naar Fibernet 100. Eerste vaststelling: als ik via “Mijn Telenet” de abonnementswijziging aanvraag, kan ik enkel kiezen voor een comfortinstallatie die me 50 euro kost. Tiens, gewoon modem omruilen zou toch ook moeten kunnen? Toevallig zie ik op de homepagina staan “gratis comforinstallatie”, dus ik klik daarop en dan vervolgens op bestellen. Ik kan me aanmelden als bestaande klant en inderdaad, ik kan nog altijd enkel kiezen voor een comfortinstallatie, maar die is wel gratis. OK, dan doen we dat maar. Slechte performantie op de wireless modems De dag nadien begint het Internet echter te gonzen van die nieuwe modems. Het zijn modellen die modem, wifi en router in één toestel zijn. Super voor de doorsnee gebruiker, pech voor wie iets meer wil. Want de eerste vaststelling bij meerdere mensen is dat de ingebouwde wifi op niet veel trekt. Ze geeft vaak maar een troughput van tussen de 20 en 30 mbps. Spijtig voor wie Fiber 40, 60 of 100 neemt dat je dat niet haalt. Veel klanten bellen en krijgen te horen dat ze nog altijd hun eigen wifi router kunnen gebruiken. Via “Mijn Telenet” kan je de wifi uitschakelen, maar niet de router functie. Je moet dus vaak de IP-instellingen van je eigen router aanpassen en dan moet je je realiseren dat je NAT-na-NAT doet, want de modem/router van Telenet NAT zelf ook. Geeft Telenet uw netwerk wachtwoord aan de politie? Niet enkel om performantie redenen zou ik afraden de wifi van Telenet te gebruiken, maar ook om security. Je moet als je die wifi gebruikt immers je WPA wachtwoord ingeven in “Mijn Telenet”, wat dus betekent dat Telenet altijd toegang heeft tot je Wifi. Aangezien ik als lid van ISPA vrij goed op de hoogte ben van het KB medewerkingsplicht, betekent dit dat de FCCU aan Telenet kan vragen om de wifi wachtwoorden van iemand vrij te geven en zo mee op diens netwerk te geraken. Politiestaat in wording? Nu, de wifi kan je via “Mijn Telenet” uitschakelen en dus je eigen wifi router gebruiken (aanrader dus), maar je blijft met dubbele NAT zitten: nefast voor sommige VPN en VOIP oplossingen en dus een no-go voor telewerkers bijvoorbeeld. Twee modem versies beschikbaar Intussen wordt het duidelijk dat er twee modem versies zijn: eentje als modem only en eentje als standaard met router en wifi. Naar verluidt is het kwestie van er naar te vragen. OK, dat doe ik dus. Antwoord van Telenet via Twitter: “neen, niet mogelijk”. Mijn antwoord “jamaar, dan schakel ik over naar VDSL”. Antwoord terug: “OK, geef uw gegevens, dan annuleren we uw order.” Zucht, veel frustratie dus, des te meer er mensen rapporteren dat ze wel een modem only versie hebben vastgekregen, oa via hun Telenet Center. Ja, neen, jawel, zeker niet, toch wel, wachten Ik dus vandaag vol goede moed naar het Telenet Center in Maldegem. Daar horen ze het donderen in Keulen. “Neen mijnheer, wij hebben maar 1 type modem en dat is met wifi, maar die kan u uitschakelen.” Zucht… Weer naar buiten en bellen naar klantendienst. Doorgeschakeld naar technische dienst, verhaal gedaan en antwoord “ah mijnheer, er zijn inderdaad een beperkte voorraad modems beschikbaar zonder router functie. Volgens mijn computer zijn er nog in het center in Brugge en Waardamme. Best dat u even belt voor de zekerheid.” OK, klinkt goed. Ik bel naar Waardamme, stel de vraag “hebt u de modem only op voorraad?”: “ja hoor mijnheer, kom maar af”. OK, klinkt nog altijd goed. Ik dus naar Waardamme. Daar aangekomen, vraag ik naar de omschakeling. Ze duiken onder de toonbank en pakken een… wireless modem. “Dat moet ik niet hebben, ik moet die hebben zonder wifi”. “Dat bestaat niet mijnheer!”. Jawel, nietes, jawel, … We pakken beiden de telefoon. Hij belt de dealerhelpdesk, ik ben naar de klantendienst. Ik heb sneller antwoord. Ik doe mijn verhaal… “Inderdaad mijnheer, u hebt gelijk. Er zijn twee types modem. U moet de 6220E hebben, vraag daar maar naar.” Ik leg af en intussen heeft de man achter de toonbank het verlossende antwoord: “mijnheer, er is enkel dit type, maar u kan de wifi uitzetten via Mijn Telenet leggen ze hier uit.” Zucht,… “Neen mijnheer, ik wil ook de router kunnen uitzetten.” “Ah, dat gaat niet, zeggen ze hier aan de lijn.” Weer naar buiten Dus voor niks naar Waardamme gereden, waar ze zeggen dat ze maar 1 type op voorraad hebben. In de auto zoek ik naar het center in Gent en bel ik daarnaar. Ik doe mijn verhaal opnieuw en ze halen er een technieker bij: “Ja mijnheer, dat ander type bestaat, maar dat mag ik enkel meegeven aan business abonnementen. De home abonnementen zijn altijd datzelfde type met wifi, maar dat kan u uitzetten hoor”. Zucht… Derde telefoon naar de klantendienst Nog maar eens bellen naar de klantendienst en deze keer op voorhand vragen voor geduld om het verhaal te aanhoren. Dan het volgend antwoord: “Ja mijnheer, er zijn twee types. Daarin hebt u gelijk. En ja u hebt gelijk dat u het type zonder router wil, want er zijn veel problemen met VPN en zo. Maar ik kan de centers niet overrulen. Als zij ze niet willen meegeven, dan is dat zo. En ik begrijp hen, want er is intern al drie keer opnieuw over gecommuniceerd, telkens met andere regels. Maar hier gaat sinds vanmorgen ook het gerucht dat er zoveel klachten zijn over die nieuwe gateways, dat men nu onderzoekt om ofwel de firmware aan te passen zodat u ook via Mijn Telenet de router functie kan gaan uitzetten, dan wel dat ze de gewone eurodocsis 3.0 modems toch terug beschikbaar zouden stellen. Let wel, dat is nog maar een gerucht en het zal dus nog niet voor direct zijn. De beste raad die ik u kan geven, is afwachten. Dank u voor te bellen mijnheer” Diepe zucht Hier geef ik op. Zoveel verschillende verhalen, zoveel onduidelijkheid. Dit is niveau RTT van de jaren 80. Dat een bedrijf zoals Telenet zich dit kan veroorloven… Test Aankoop en Peeters & Pichal zouden zich hier eens mogen mee bezig houden… Ik stop er alleszins mee. Ik kijk nu naar VDSL… update 16u45 Nog eens naar een ander Telenet Center gebeld: “Ja mijnheer, u hebt gelijk, die standaard modems vormen een probleem met die router die u niet kan uitzetten. Er is een ander model, maar dan moet de Telenet klantendienst u zo eentje beloven, die wordt dan naar ons opgestuurd en dan mogen wij u dat meegeven.” Zucht…

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder