Geen bewijs dat God bestaat

PIN

Ik ben vandaag door het rood gereden. Geen schrik, ik mocht, want de sirene stond aan. Ik reed ook niet zelf, dat deed de ambulancier. Na enkele dagen met migraine wilde de huisarts geen risico nemen met mijn voorgeschiedenis met mijn hersenbloeding en stuurde hij me meteen naar spoed. Mijn broeders waren snel op de hoogte, hulp werd van alle kanten geboden en vele gebeden werden voor mij opgezegd. Blijkbaar hebben ze geholpen, want ik ben weeral thuis, maar een bewijs heb ik niet.

Toch was dat een vraag die mij me binnen kwam toen ik lag te wachten op een plekje onder de scanner. Ik las toen op X (het vroegere Twitter) een tweet van filosoof Maarten Boudry, een man wiens mening ik respecteer:

Meteen wilde ik van op mijn ziekbed allerlei bronnen zoeken, onderzoeken opdelven en vanalles meer, toen ik bedacht ‘Waarom eigenlijk? Wil God wel dat Hij bewezen wordt?‘. En het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig en simpel te begrijpen: neen. Kijk, ieder kiest voor zichzelf of hij in God gelooft, maar laat ons even for God’s sake aannemen dat Hij bestaat als oppermachtig wezen. Geen enkel probleem dan om een truuk uit te halen waarmee Zijn bestaan voor eens en voor iedereen duidelijk is. Dus de logica zegt dan dat als je in Hem gelooft, je simpel kan zien dat Hij zichzelf niet wil bewijzen. En voor wie niet gelooft, heeft het geen zin.

Dus het komt er gewoon op neer dat Hij jou laat kiezen. Geloof is een vrije keuze. Het gaat niet om bewijzen, het gaat om kiezen. Zelfs voor een filosoof zou dat te begrijpen moeten zijn. In de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen geloven we stellig in die keuzevrijheid. Het is een fundament van ons geloof. Geloof is geen wetenschap. Bewijzen zijn niet nodig in je geloof. Wie zoekt naar een Godsbewijs, zoekt dus misschien om de verkeerde redenen of op de verkeerde plaats.

Want net omwille van mijn geloof is er voor mij voldoende bewijs. De hele schepping is een wonder en naarmate de wetenschap meer bloot legt hoe alles tot stand kwam, des te meer geloof ik in het wonderbaarlijke waarom de aarde voor ons geschapen is. Als ik kijk hoeveel gelukkiger ik ben omdat ik geloof, heb ik meer dan voldoende bewijs dat mijn leven beter met dan zonder geloof is. Bewijs maar eens dat dát niet waar is.

Dus ja, Boudry heeft gelijk: er moeten geen rationale argumenten zijn. Voor mij zijn er die, maar ze zijn een gevolg van geloof, geen oorzaak. Dat de totale visie die ik in de leer van de kerk en van Jezus Christus terug vind, mij voldoende reden geeft om te geloven, is voor mij meer dan genoeg om te zeggen ‘Kom maar op, stel me eender welke vraag en ik zal je vertellen wat ik geloof‘. Dat is een positieve keuze en geen rationeel bewijs.

Dus zet het godsbewijs even op zij en zoek in jezelf wat je gelooft of wil geloven. Laat de Heilige Geest zijn werk doen. Voel je niks, jammer, maar het kan nog komen. Ik hoop alleszins dat je even gelukkig bent als ik, ook terwijl je misschien op spoed ligt.


Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder