We behoren aan elkaar

PIN

Mijn eerder stuk over euthanasie maakte heel wat reacties los. Het gaf boeiende inzichten, maar bevestigden mijn gevoel dat het er stilaan op neer komt op de vraag ‘Aan wie behoort mijn leven?‘. Als christen ging mijn eerste idee natuurlijk uit naar God. Maar ik ga niet ontkennen dat ik respect heb voor mensen die God uit hun leven uitsluiten en dus niks aan mijn argument hadden. Het liet me niet los en daarom ging in in gebed op zoek naar meer kennis. En plots fluisterde de Heilige Geest me nog een belangrijke gedachte toe: ‘Jullie behoren aan elkaar, jullie zijn broeders en zusters‘.

Hoe kon ik dat vergeten? Het is één van de kernpunten van wat we geloven als leden van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. We geloven in eeuwige familiebanden en dat we allemaal kinderen van onze Hemelse Ouders zijn. Die banden smeden is een belangrijke opdracht dus moeten we ons dat ook beseffen. Daarom is één van de grote geboden ‘Heb elkaar lief’. Het is één van de kernpunten van het christendom.

We denken dan spontaan aan naastenliefde en zorgen voor elkaar. Maar het is echt de opdracht om lief te hebben. Dat betekent dat we er voor elkaar zijn en elkaar helpen in onze eeuwige groei. Maar als onze levens zo verbonden zijn, betekent dat ook dat we als we ons eigen leven beëindigen, we ook heel veel connecties laten dood gaan.

Iemand zei me ‘ik wil niet 10 jaar als een plant leven‘ maar er zijn zoveel voorbeelden van naasten die vechten om hun geliefde toch in coma te houden of de machines niet uit te zetten. Zelfs al ben je niet bewust actief, toch betekent je leven altijd iets voor anderen. Jezelf wegrukken uit hun leven, laat een kwetsuur achter.

Dus wederom blijkt de grote waarde van Jezus’ antwoord op de vraag wat het grootste gebod was. ‘Heb God lief’ en ‘Heb elkaar lief’ is ook het antwoord op de vraag aan wie uw leven toebehoort. Omwille van die liefde was mijn eerste antwoord, namelijk aan God, maar de helft van het antwoord. Het tweede deel is ‘aan elkaar’. En één los draadje kan een mooie trui stuk maken.


Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder