Elke maand tournée minérale

PIN
Tournée MinéraleIk kijk verwonderd en bewonderend naar de tournée minérale die zopas gestart is. Meer verwonderd dan het andere eigenlijk. Verwonderd omdat het zoveel aandacht krijgt, omdat het zoveel aandacht verdient. Alcohol is immers een harddrug. Deze storm van aandacht, zelfs het feit dat ik er nu over schrijf, is daar het bewijs van.   Moest het geen harddrug zijn, dan was het niet zo moeilijk om er van af te blijven. Dan zou niemand opkijken van een maand zonder. Net echter omdat het zo moeilijk is, krijgt wie er nu een maand van afkickt een dikke duim. Tegelijk echter is het een sociaal aanvaarde harddrug. Eentje die we accepteren en waar we lacherig over doen. Wie lacht er immers niet met de vele filmpjes die je op youtube ziet van ladderzatte (ik heb trouwens nog nooit een dronken ladder gezien, maar dat geheel terzijde) mensen die in de goot te liggen slapen terwijl er rollen toiletpapier in hun achterste gestoken worden? Wie kijkt niet meewarrig naar de dronken tiener die uit de tent van de jeugdfuif naar buiten komt, zijn teveel aan alcohol uitbraakt en terug naar binnen kruipt op handen en voeten om de verloren gegane liters vergif terug stante pede (of beter gezegd, nog amper op zijn voeten staand) aan te vullen?   Op sigaretten kleven we “dit kan uw dood veroorzaken”, maar bij alcohol is het maximaal “gebruik met mate”. Alcohol doodt echter wel. Niet alleen het leven van de drinker, maar ook de levens van hen die met hen moeten leven, voor zover mogelijk. Of nog erger, het rukt levens weg van de verkeersslachtoffers van dronken vluchtmisdrijfplegers, waarvoor nog steeds geen nultolerantie wordt ingevoerd.   We voeren een “war on drugs”, maar op het einde van de actie gaan we allemaal een pintje drinken, niet? Wanneer gaan we eens stil staan bij de maatschappelijke kost van alcoholmisbruik? Is het omdat ons het bier geschonken werd door paters dat we het als een christelijke deugd zijn gaan zien?  

Verwondering voor wie niet drinkt

  Het blijft me verwonderen dat nu een facebookpost “ik doe mee aan tournée minérale” zoveel likes krijgt. De verwondering groeit nog als ik het NSZ hoor pleiten “jamaar, laat ons dit toch goed plannen, want het kost anders geld en jobs”. Een maand lang wordt nu creatief omgesprongen en kan je eindelijk ook eens meer dan cola of plat water drinken, als je het hele gamma aan smaakjes met alcohol aan je wil laten voorbijgaan.   Maar nog meer verwondering koester ik wanneer ik voor de zoveelste keer vertel dat men mij geen fles wijn moet schenken als ik kom spreken op een evenement. Nog meer wanneer ik een business lunch heb en de wijnkaart aan me laat voorbijgaan. Niet dat ik de enige aan tafel ben die niet drink. Dat zie je wel meer. Maar “de anderen” drinken ’s middags niet om toch nog iets van werk in de namiddag gedaan te krijgen (dat zegt dus veel over wie wel drinkt tijdens de lunch).   Ik krijg dan vaak de vraag of het is om gezondheidsredenen dat ik niet meer drink. Want dat zou men jammer vinden doch nog wel begrijpen. Als ik dan uitleg dat het een vrije keuze is vanuit mijn geloof, dan is het alsof ik zeg “komaan jongens, haal eens alles uit de kast om mij wel eens te verleiden”.  

Elke maand kiezen voor tournée minérale

  MocktailVoor mij is het elke maand dus tournée minérale. Ik kan je zo zeggen waar ik graag ga lunchen omdat men daar toch één (misschien maximaal twee) alcoholvrije aperitiefjes schenkt, of de bars waar een alcoholvrije mocktail toch meer is dan sinaasappelsap met een rietje en een parapluutje. Ik zou al blij zijn moest de oproep om nu creatief niet-alcoholische dranken op de kaart te zetten, een permanent karakter zou krijgen.   Ik bewonder de mensen die nu meedoen aan deze maand zonder alcohol. Laat iedereen maar eens zien dat je geen alcohol nodig hebt om plezier te maken. Misschien dat u nu wel de waterdagen afstreept op uw kalender, maar probeer van uw ontgiftingskuur ook eens een bezinningsmoment te maken. Misschien komt u wel tot de conclusie dat de tournée minérale ook voor u niet meer moet stoppen? Ik zal u graag de adresjes geven van de goeie mocktails. David Geens signature - GeensZins.info  

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder