Onze garage

PIN
Tijdens de laatste algemene conferentie was er een prachtige uitspraak van president Uchtdorf: Garage - president Uchtdorf   Ik vind dit zo mooi gezegd. Veel mensen, ook ik toen ik pas bij de kerk was, denken dat we, omdat we ons heiligen noemen, een kerk vol met perfecte mensen vormen. Niets is minder waar. Ieder van ons heeft zijn problemen. In het begin dacht ik vaak “oei, ik ga nooit zo kunnen leven zoals die mensen”. Nu weet ik dat er mensen zijn die dit waarschijnlijk van ons denken en dan denk ik “ze moesten eens weten”.   Voor sommige mensen is de druk om een five star mormon te zijn te groot. Ze struikelen over de kleinste oneffenheid op hun pad en komen dan met een smak neer. Of ze verwachten dat de kerk als organisatie zelf een blinkende showroom is. Als er dan eens iets minder fraai naar boven komt – en geloof me, er gebeuren ook foute dingen in de kerk – is dat voor hen voldoende om te besluiten dat als er één vlekje is, dat het allemaal smerig is.   Tegelijk is de uitspraak ook een waarschuwing. We moeten niet leven om door anderen beoordeeld te worden. Dat is een foute motivatie. We doen ons best om terug naar Hemelse Vader te kunnen gaan, niet omdat anderen onze coole mormons zouden vinden.   We moeten eerder van de kerk genieten als een werkplaats waar kundige mensen actief zijn om ons te herstellen onder leiding van de meestergast. Net daarom is het zo belangrijk om net op momenten dat je het niet ziet zitten om ’s zondags naar de kerk te gaan, dat je net moet gaan. Want dan is het tijd voor een smeerbeurt.   In een garage wordt gewerkt. Daar is het soms smerig. Daar valt al eens iets op de grond en loopt er wel eens iets mis. Een showroom wordt gepimpt; de werkelijkheid wordt buitengelaten en het wordt er mooier voorgesteld dan het werkelijk is.   Ik weet dat ik vaak onderhoudsbeurten en herstelling nodig heb. Ik heb er al heel wat kilometers opzitten. Mijn plaats is niet in een showroom, maar in een garage; zowel om hersteld te worden als te herstellen.   Ik ben dan ook echt blij dat we een kerk hebben, als instituut én als gemeenschap, om mekaar te helpen en – om te eindigen met ene garagemetafoor – op te krikken.  

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder