1 schoonmoeder is genoeg

PIN
Onlangs werd op Vitaya een reportage uitgezonden over “mormonen” en prompt kreeg ik de vraag van een facebook vriend hoe dat bij ons zat. Of wij ook huwelijken arrangeren en onze kinderen gedwongen huwelijken ondergaan? Of ik nu vijf vrouwen heb?   Laat ik daarin duidelijk zijn: ik heb één vrouw en één schoonmoeder. Beide schatten en beiden meer dan genoeg voor mij. Geen polygamie in De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen Der Laatste Dagen.    [stextbox id=”info”]Beluister ook onze podcast over mormonen en polygamie[/stextbox]   Maar ja, het is de vraag die altijd terugkomt. Waarom? Omdat er in de beginperiode van de kerk polygamie was. Niet algemeen verspreid onder alle kerkleden, maar de leiders hadden meervoudige huwelijken. Dit was hen zo door God opgedragen. Voor wie niet gelooft, is dat zonder betekenis en lijkt het gewoon een smoes. Maar verplaats je in de geest van een gelovige, dan is dat anders. In de Bijbel lezen we toch ook over profeten vanouds met meerdere vrouwen, bijvrouwen zelfs. Abraham kreeg de slavin van zijn vrouw door zijn vrouw aangeboden. Als je mij dan vraagt naar de waarom van God: ik weet het niet. Gods wegen zijn veel hoger dan onze wegen en ik wil mij niet aanmatigen zoveel te weten als mijn God. Hij vertelt ons veel, maar we kunnen niet alles begrijpen. Ik kan dus enkel maar speculeren…   Mijn puur persoonlijke speculatie is dat het in de begindagen van de kerk nodig was om de talrijke alleenstaande vrouwen te beschermen. Je moet weten dat in onze doctrine het gezin centraal staat en dat het Heilsplan ons leert dat een eeuwig huwelijk noodzakelijk is om alle verordeningen te krijgen. Aangezien we zoals ieder kind regel op regel leren, weten we inmiddels dat iedereen alle nodige kansen krijgt als hij die wil krijgen om verder te groeien in het eeuwige pad dat voor ons ligt. Is het niet in dit leven, dan in het hiernamaals. Maar in die tijd stond de kerk nog niet waar ze nu stond en ik kan me inbeelden dat God toen beslist heeft opnieuw een tijdelijke periode van polygamie in te voeren. Net zoals in het verleden. Want Gods standaardregel is: één man met één vrouw. Tenzij Hij anders beveelt. En iedere keer is dat bevel gekomen wanneer Hij een profeet roept voor een nieuwe bediening te starten en een volk opnieuw moet opgebouwd worden. Maar nogmaals, pure persoonlijke speculatie.   Waarom dan toch reportages over mormonen met veel vrouwen? Onze kerk heeft een bewogen geschiedenis. In de beginperiode zijn er mensen geweest die om bepaalde – soms opportunistische – redenen, zich aansloten bij de kerk en nadien zich om dezelfde redenen afscheurden. Zeker na de dood van de profeet Joseph Smith zijn er discussies geweest omtrent de opvolging. Sommige van die afsplitsingen zijn snel verdwenen, anderen zijn uitgegroeid tot minikerken en nog enkelen hebben nu het niveau van wat je een sekte kan noemen. Aangezien ze hun oorsprong allemaal vinden in de vertaling van het Boek van Mormon, noemen ze zichzelf allemaal mormonen, maar ze zijn zeker geen lid van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen.   Eén van die groepen onder leiding van Warren Jeffs, is de bekendste. Ze noemen zichzelf nog mormonen en hun vorm van polygamie is er eentje waarbij vrouwen onderdrukt worden, mishandeld worden en gedwongen worden om te (her)trouwen met een man aangeduid door hun leider, die zichzelf als de belichaming van God ziet. Ik noem dat een sekte en ze geven ons – echte mormonen zeg maar – een slechte naam.   Het standpunt van de kerk is sinds 1890 duidelijk: wie polygamie pleegt, wordt geëxcommuniceerd. Wie meer wil weten, kan terecht op mormon.org over dit onderwerp.   Bij ons dus ook geen gedwongen huwelijken. Het gaat er aan toe zoals overal anders. Mensen worden verliefd en besluiten samen door het leven te gaan. Nu is het wel zo dat het natuurlijk makkelijker is om je leven te delen met iemand die je waarden en je geloof deelt, dus de meeste jongeren zoeken uiteraard een partner binnen de kerk. Wat in een kleine kerk – zeker hier in de lage landen – niet altijd makkelijk is.   Daarom dat de kerk regelmatig activiteiten organiseert die grotere gebieden omvatten en er speciaal op gericht zijn om jonge mensen met mekaar kennis te laten maken. Maar daar wordt niks gearrangeerd, of toch niet meer dan door eender welke doorsnee moeder die wel eens in het oor van haar zoon of dochter fluistert “zou dat geen goede partij voor jou zijn?”.   En een gemengd huwelijk is ook geen probleem, althans voor de doctrine. Zoals gezegd is het niet altijd eenvoudig om een partner te hebben die je geloof niet deelt, maar ik ken vele leden waarvan de partner geen lid is.   Kortom, ik ben blij dat er geen polygamie is. Ik heb een fantastische vrouw en een lieve schoonmoeder, maar ik ben blij dat het er maar één is van elk.  

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder