Man en vrouw zijn gelijkwaardig voor God

PIN
Het zijn drukke dagen voor een mormoonse blogger die nu wil reageren op alle opinies, blogs en vrije tribunes die er verschijnen omtrent religie. Deze keer richt ik mijn pijlen op Walter Van Steenbrugge. Hij schreef in een blog op deredactie.be:
Godsdiensten lijken wel versterkte burchten waar evenwaardigheid angstvallig buitengesloten wordt. Geparkeerd voor de ophaalbrug. En het slotwater oogt diep en donker. Wie waagt als eerste de sprong? Even waardig zijn volstaat.
  Beste Walter, Ik ben in de eerste plaats blij dat je zegt dat je weet dat man en vrouw niet gelijk zijn. Er zijn inderdaad veel verschillen, Gelukkig maar, dat houdt het boeiend. Persoonlijk vind ik dat emancipatie, niet alleen binnen de godsdienst maar nog meer daarbuiten, veelal het doel heeft gemist door te veel willen stellen dat man en vrouw gelijk zijn in plaats van gelijkwaardig. Dat is geen nuance, maar een enorm verschil.   Dus voor alle duidelijkheid: we hebben het beiden over gelijkwaardigheid. Maar als je over versterkte burchten spreekt, mag ik je dan uitnodigen in mijn kasteel en je het mormonisme tonen, meer bepaald de kamer waarin we hebben over man en vrouw? Als lid van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen krijg ik duidelijk te leren dat man en vrouw gelijkwaardige partners zijn, maar niet gelijk zijn. In een proclamatie van onze profeten over het gezin, lezen we duidelijk volgende zinnen:
Het geslacht is een essentieel kenmerk van iemands voor- sterfelijke, sterfelijke en eeuwige identiteit en doel. Vader en moeder hebben de plicht om elkaar als gelijkwaardige partners met deze heilige taken te helpen.
  Voor mormonen staat het gezin centraal en binnen dat gezin zijn vader en moeder gelijkwaardig aan mekaar. Ze hebben ieder andere accenten in hun taken: de man zorgt dat zijn gezin niks te kort komt, de vrouw zorgt voor de kinderen, maar ze hebben de plicht als gelijkwaardige partners om elkaar te helpen in deze taken.   Ik weet dat ik nu banbliksems over me heen zal krijgen omdat mormonen wel degelijk vasthouden aan het oude patroon, maar laat ons gewoon eerlijk wezen. Er zijn verschillen hoe een vader en een moeder hun rol spelen in het gezin, maar ze moeten gelijkwaardige partners zijn.   Als mijn kinderen pijn hebben of getroost willen worden, rennen ze bij voorkeur naar mama. Wat niet wegneemt dat ze ook regelmatig met mij komen knuffelen. Maar als er eens stevig gespeeld moet worden, of er eens gekampeerd moet worden, dan komt papa op de eerste plaats. Niks verkeerd aan: beide rollen zijn evenveel waard. Geen enkele komt voor de andere.   Als je in onze archieven gaat graven, kom je op een mooie toespraak uit van ouderlin Hafen: “Over drempels stappen en gelijkwaardige partners worden”. Of bekijk eens wat wij onze jeugd leren hierover. Het staat allemaal online, niks geheim aan.   Gelijk geschapen   Je moet ook maar eens het scheppingsverhaal lezen. Eva werd geschapen uit de rib van Adam. Ik heb daar al vaak over nagedacht. Waarom de rib als symboliek? Er is maar één verklaring volgens mij: hoger of lager zou betekenen dat de één boven de ander zou staan. Een rib is echter uit de zijde, op gelijke hoogte. De rib geeft steun, zonder een diepe afhankelijkheid te hebben.   God is geen aannemer des persoons (Hand 34:10). Voor Hem zijn we allemaal gelijkwaardig. Gelijk zijn we niet, maar evenwaardig wel. En dus genieten we dezelfde rechten. Klaar is kees.   Er zijn dus godsdiensten die dit wel als leer verkondigen. Scheer dus niet alle godsdiensten over dezelfde kam, Walter, want die zijn ook niet allemaal gelijk.  

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder