What if God is one of us

PIN
Ik heb altijd enorm van het liedje van Joan Osborne One of Us gehouden. De vraag “wat als God één van ons zou zijn?” is voor mij altijd iets geweest waarbij ik dacht “volgens mij weet Hij maar al te goed wat dat is, maar weten wij het wel?”.   https://www.youtube.com/watch?v=nPFnHdJ0dl0 De tekst van dit liedje bevat prachtige zinnen die me nog meer hebben doen nadenken over bepaalde aspecten van leven en geloven sinds ik gedoopt ben als mormoon.

What God is one of us? Wat als God iemand van ons zou zijn?

  Voor de volledigheid, geef ik de volledige tekst hier weer:

If God had a name, what would it be? And would you call it to His face? If you were faced with Him in all His glory What would you ask if you had just one question?

And yeah, yeah God is great Yeah, yeah, God is good Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah

What if God was one of us Just a slob like one of us Just a stranger on the bus Trying to make His way home?

If God had a face, what would it look like? And would you want to see? If seeing meant that you would have to believe In things like heaven and in Jesus and the saints and all the prophets?

And yeah, yeah God is great Yeah, yeah, God is good Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah

What if God was one of us Just a slob like one of us Just a stranger on the bus Trying to make His way home?

He’s trying to make His way home Back up to Heaven all alone Nobody calling on the phone Except for the pope maybe in Rome

And yeah, yeah God is great Yeah, yeah, God is good Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah

What if God was one of us Just a slob like one of us Just a stranger on the bus Trying to make His way home?

Just trying to make His way home Like a holy rolling stone Back up to Heaven all alone Just trying to make His way home Nobody calling on the phone Except for the pope maybe in Rome

 

Als zien zou betekenen dat je moet geloven?

One of UsVooral de zin “And would you want to see? If seeing meant that you would have to believe in things like heaven and in Jesus and the saints and all the prophets?” heeft me altijd met verrassing doen staan. Sta daar eens echt bij stil. Zou je echt God willen zien? Want als je Hem zou zien, dan zou je niet meer kunnen ontkennen dat Hij echt bestaat. Dan zou je in je diepste binnenste weten dat als je toch niet in Hem zou geloven, je wel verdoemd zou zijn. Dan zou je meteen weten dat je weinig andere keuze hebt dan al Zijn wetten te volgen.   Dat staat natuurlijk haaks op het feit dat we hier zijn om te leren, om onze eigen keuzes te maken. Veel mensen gaan met me in discussie dat als er een God bestaat, waarom zien we niet meer van Hem? Wel, eigenlijk heb je het antwoord in dit liedje. Zou jij graag je keuzevrijheid opgeven? Zou jij de kans laten vallen om uit eigen ervaring te leren en te groeien en meer zoals Hem te worden?  

Eerst geloven, dan zien

  Ik begrijp heel goed dat Hij heel zuinig is om zich rechtstreeks te laten zien. Het is nog maar enkele keren voor gevallen en meestal was het een resultaat van iemand die een zuiver geloof had, die voor zichzelf al 100% zeker had uitgemaakt dat Hij bestaat. Als mens zeggen wij vaak “eerst zien, dan geloven”, maar wat dit betreft is het omgekeerd: eerst geloven, dan God zien.   Dat neemt niet weg dat Hij in zoveel zaken te zien valt. Ik geloof absoluut in de wetenschap en in het darwinisme, maar ik ben wel een aanhanger van The Intelligent Design. Voor mij is Hemelse Vader de architect, de aannemer die dingen in beweging heeft gezet. De evolutietheorie verklaart misschien voor een deel hoe, maar geeft weinig antwoord op waarom. Plus als wetenschapper hou ik enorm van statistiek en in de kansberekening kom je op zo’n ongelooflijk cijfer uit als ons hele bestaan op deze planeet puur door toeval is gebeurd. Survival of the fittest verklaart niet alles. Maar in combinatie met een groot plan, kan ik het al veel beter aanvaarden.   Ik blijf er bij dat het maar normaal is dat we volledig op onszelf moeten kiezen of we geloven of niet. Het is de meest fundamentele keuze die we moeten maken. Tussen alle problemen door, ook problemen die door religie worden veroorzaakt. Ook tussen de wetenschap door dat ook mannen gezonden door God niet altijd perfect waren en wetende dat in alle teksten die we bezitten, door menselijke hand fouten zitten.  

Geloven is de meest fundamentele keuze

  Het is misschien de meest fundamenteelste keuze en zeker niet de makkelijkste. Er zijn mensen die heel hun leven spenderen aan het bestuderen van het materiaal dat voor handen is en nog geen antwoord durven geven.   Maar Hij heeft ons daarvoor het juiste gereedschap gegeven. Ga in oprecht gebed en vraag Hem om een stille, rustige bevestiging in je hart van Zijn bestaan. Ik geloof oprecht in ieders keuze en ik respecteer die. Of je nu Jood, Moslim, Boeddist, agnost of atheïst bent: ik heb respect voor je keuze, maar durf je mijn uitdaging aan te nemen om wanneer je mij de vraag stelt of ik kan bewijzen dat dit alles waar is, eens een week lang elke avond op je knieën te gaan en te bidden met een oprecht verlangen om te weten of Hij bestaat?   Je hoeft Hem zeker niet te zien om te geloven…  

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder