Bidden helpt verzachten, niet problemen verdwijnen

PIN
Pray hardestHet zijn al weer een paar woelige weken geweest ten huize Geens. Het lijkt alsof de kraan van slecht nieuws is opengezet.   Laurens heeft al ellendige darmonderzoeken achter de rug. Eindelijk na 10 jaar heefgt men ontdekt dat er effectief een probleem is in zijn darmen en dat zijn constipatie geen gevolg is van zijn autisme en „koppig” ophouden. Maar het is verontrustend als de dokter zegt „ik wist dat deze ziekte bestond, maar ik heb ze nog in mijn hele carriere niet tegengekomen”. We hebben dus nog geen idee wat er moet gebeuren: operatie, therapie, … Het zal alleszins nog de nodige inspanningen met zich meebrengen.   Lucas daarentegen moet ook een reeks onderzoeken hebben, want hij heeft ofwel regelmatig last van migraines (wat uitzonderlijk is op zo’n jonge leeftijd) ofwel heeft hij een vorm van epilepsie. Een MRI en EEG moeten meer duidelijkheid brengen.   De stress thuis zorgt er ook voor dat Isabel en ik wat sukkelen met onze gezondheid. Slecht slapen, zorgen, stress, … het vreet aan je lichaam. Op zulke momenten merk ik dat sommige mensen denken „hoe kan je nu geloven in een God als je dat allemaal overkomt?” Anderen (ook mensen die geloven) denken dat je moet bidden om die ellende weg te nemen en als dat niet gebeurt, dat je niet genoeg gelooft of God misschien toch niet zo goed luistert naar onze gebeden.   Ik heb de afgelopen weken weer eens geleerd hoe belangrijk het is om te weten wat het Plan van Geluk inhoudt. Kort samengevat: we zijn kinderen van hemelse ouders en we zijn hier op aarde om onze vleugels uit te slaan en te leren door ervaring. Moest het hier enkel een paradijs zijn, dan zouden we niet veel leren. Leert een mens immers niet het meeste uit zijn fouten en uit tegenslag? Maken we niet de meeste vooruitgang om minder ellende te hebben?   Als bidden dan altijd tot resultaat zou hebben dat onze ellende en tegenslagen worden weggenomen, dan zou het zinloos zijn dat we hier op aarde zijn gekomen om bij te leren. Dan zouden we als kinderen blijven die tot hun pensioen op hotel mama blijven.   Waarom moeten we dan wel bidden? Ik heb geleerd dat ik beter kan bidden om kracht om de beproevingen aan te kunnen, om geduld en om rust in mijn ziel. Als zakenman heb ik ook geleerd dat je geen groot bedrijf kan maken als je alle problemen uit de weg gaat. Geen enkele wetenschapper heeft de nobelprijs gewonnen door het makkelijkste pad te kiezen. We gaan vooruit als we de problemen aanpakken.   En daarin ligt de belofte van Jezus Christus. Hij laat ons niet in de steek als we om hulp vragen. We krijgen geen enkele beproeving zonder dat Hemelse Vader een weg heeft voorzien om die beproeving aan te kunnen. Die belofte geldt in alle richtingen, denk ik. Als een beproeving echt te zwaar wordt terwijl we getrouw zijn, dan is er altijd een uitweg. Een uitweg die we soms niet zullen zien; een uitweg misschien die pas zijn finish bereikt in het leven na het aardse leven. Maar wel altijd de kracht om beter tegen de tegenslag te kunnen.   Ik heb de afgelopen weken ook in de put gezeten en foert gedacht. Soms echt ook gewoon zin gehad om te bidden en te geloven. Het is niet omdat ik overtuigd Mormoon ben, dat ik ook geen zwakke momenten heb. Maar het geluk is dat als je dan toch getrouw blijft, je kan rekenen op hulp. Ik heb echt de hulp gevoeld van mijn lieve Isabel, die voor mij gebeden heeft en inspiratie heeft gekregen om mij moed in te praten. Ik heb de hulp gevoeld van broeders en zusters die voor ons gezin hebben gebeden en ik heb de hulp gevoeld toen ik een priesterschapszegen heb gekregen.   Dat heeft mij zelf geholpen om meer te bidden en dat heeft me terug de kracht gegeven om gewoon te aanvaarden wat er gebeurt en te vertrouwen dat er een oplossing komt. Zal het een makkelijke oplossing zijn? Ik weet het niet, maar ik weet wel dat er een oplossing zal zijn en dat Hij me niet in de steek zal laten, tenzij ik Hem in de steek laat.   Daar dient bidden voor: om die knuffel te krijgen van onze redder Jezus Christus, om eens goed te babbelen met Hemelse Vader. Om hun liefde te voelen en daar kracht uit te halen. En met die kracht vervolgens aan de slag te gaan. Bidden is stap 1. In het Engels is er een mooi gezegde dat ik vorige week heb gehoord: „Pray as if everything depends on the Lord en then work as if everything depends on you.” Wijze raad die me al veel geholpen heeft en die ik graag met jullie deel.  

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder