Lagom

PIN

In het Zweeds hebben ze een prachtig woord: lagom. ‘Lagom’ is een Zweeds woord dat ruwweg vertaald kan worden als ‘niet te veel, niet te weinig, precies goed’. Het vertegenwoordigt de kunst van gematigdheid en evenwicht, een filosofie die diep geworteld is in de Zweedse cultuur. Het gaat om het vinden van balans in alle aspecten van het leven – werk, vrije tijd, voeding, en sociale relaties.

Lagom is zalig. Het is een partner hebben die precies weet hoeveel kaas je op je boterham wil hebben. Het is een vriend die precies weet hoe lang hij moet blijven om je een goed gevoel te geven maar niet te lang om je op je zenuwen te werken. Het is een regisseur die precies weet hoeveel lachsalvo’s er in de bioscoopzaal moeten weerklinken om er een grappige film van te maken.

Deze levensfilosofie moedigt aan om bewuste keuzes te maken die bijdragen aan een duurzaam en bevredigend leven. In plaats van te streven naar excessen, nodigt ‘lagom’ ons uit om tevreden te zijn met wat we hebben en te genieten van de eenvoud. Dit betekent niet dat je je ambities moet temperen, maar eerder dat je streeft naar een evenwicht waarin je welzijn en geluk voorop staan.

Hoeveel geloof in God is net goed?

Daarom schoot het mij deze week tijdens een etentje met Zweedse vrienden te binnen hoeveel precies we het over God hebben tijdens onze gesprekken. Alleszins niet constant, maar af en toe wel eens. Duidelijk merkend dat we Zijn invloed in ons leven wel merken, maar geen slotkloosterbewoners zijn die ganse dagen op hun knieën zitten. Toen realiseerde ik het mij: lagom.

Tegelijk besefte ik mij dat het praten over God, denken aan Christus, bidden, in de Schriften lezen, anderen dienen, … best allemaal lagom zijn. Precies genoeg en dus verschillend voor ieder van ons. Verschillend tijdens verschillende momenten gedurende dag. Als we bidden, is lagom 100%. Als we werken is dat misschien maar een paar procent. Op zondag is het veel meer dan op een dinsdag. In de kerstperiode en rond Pasen meer dan tijdens de zomervakantie. Het verschilt ook met de verschillende fases in ons leven. Nooit nul, maar altijd net genoeg.

Eén ding is echter niet lagom: het geloof in Christus zelf. We moeten Hem en Hemelse Vader liefhebben met ons hele hart, ziel, verstand en kracht. Volledig. Daar een beetje afdoen, doet afbreuk aan de oneindigheid van de Verzoening. We willen niet ‘niet te veel, niet te weinig, precies goed’ vergeving van onze zonden, we willen Zijn liefde volledig, dus moeten we ook onze liefde volledig geven.

Niemand verwacht van ons dat we iedere minuut van de dag spenderen aan geloof, maar dat doet geen afbreuk dat we geloven dat Christus’ invloed er altijd wel is. De Heilige Geest werkt lagom: geen constant geroep in ons oor, maar wel de inspiratie wanneer we die kunnen gebruiken.

Lagom, zalig begrip, ook om in te geloven.


Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder