Religie is liberaal

PIN
Kerk en staatReligie is een hot topic dezer dagen. Neen, dat is niet mijn verdienste maar mag geheel op het conto geschreven worden van de islam en de schrikreactie daarop. Zeker nu er weer één of andere nitwit een islamitische partij wil oprichten met de invoering van de sharia als einddoel en gescheiden openbaar vervoer als tussenstap. Het noopte alleszins de redactie van De Tijd tot een opmerkelijke vaststelling:  
De comeback van religie in de Wetstraat is paradoxaal, want de kerken zijn leeggelopen. En het ziet er niet naar uit dat daarin snel verandering komt. Liberale waarden zoals het zelfbeschikkingsrecht of de gelijkheid tussen man en vrouw zijn in relatief korte tijd diepgeworteld geraakt in Vlaanderen.
  In eerste instantie: hoera dat die waarden eindelijk diepgeworteld zijn geraakt. Laat ons hopen dat de wortels zo diep gaan, dat iedereen er ook wil voor opkomen. Zonder preambules aan grondwetten die niemand leest, maar wel als verworven rechten waarvoor we willen vechten op een manier waarop Braveheart jaloers zou worden. Maar waar komt die tegenstelling in deze quote vandaan? Het staat er niet letterlijk, maar ik lees het alsof het zou zijn dat die liberale waarden niet te vinden zijn in religie. Beste media, stop nu eens met te denken dat de enige twee religies ter wereld te vinden zijn in de Rooms-Katholieke kerk en de Islam. Er is zoveel meer te ontdekken, als jullie eens de moeite zouden willen doen.   Wie de figuur van Christus bestudeert en Zijn leringen volgt, zal al snel vaststellen dat Zijn evangelie een aantal vaste waarden heeft; noem ze gerust doctrines. Bij mormonen worden ze alleszins heel duidelijk onderwezen: vrije keuze (=zelfbeschikkingsrecht) en gelijkwaardigheid van man en vrouw als eeuwige partners in een unieke eenheid.   Het feit dat we als kinderen van Hemelse Ouders naar de aarde gestuurd zijn om op eigen houtje te leren, is het beste bewijs van zelfbeschikkingsrecht. God zou immers met een vingerknip er kunnen voor zorgen dat alles gestroomlijnd verloopt in ons leven, maar het is duidelijk dat Hij dat niet doet. Veel mensen claimen daardoor dat er geen God bestaat, zelfs slimme mensen zoals Etienne Vermeersch. Het is echter de manier waarop Hij Zijn liefde toont, door ons los te laten. Zelfs al doen onze keuzes Hem heel vaak enorm veel verdriet.   Cruciaal in Zijn plan is ook dat we leren in eenheid te leven en de basiseenheid van de maatschappij is het gezin. Een gezin waarin man en vrouw gelijkwaardig zijn, wat nog iets anders betekent dan gelijk zijn, want dat zijn we gelukkig niet. We hebben ieder kwaliteiten en eigenschappen die ons samen veel sterker maken. Als we echter denken dat de ene schakel in de ketting zwakker is dan de ander, dan verzwakken we de hele keten, die maar zo sterk is als de zwakste schakel.   Religies zijn dus echt niet allemaal achterlijk als het op deze waarden aankomt. Er is dan ook geen reden om ze per definitie allemaal in een verdomhoekje te steken. Integendeel, haal ze uit het duister en leer van ze en laat ze omgekeerd ook leren van de Verlichting.   Als politici en media echter altijd een schrikreactie blijven vertonen, dan maken jullie van een religie niets minder dan het monster onder jullie bed waar jullie als kind al schrik van hadden. David Geens signature - GeensZins.info  

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder