God is een man

PIN
God is een manBam, meteen een statement om mee op te vallen. In Zweden heeft de Lutheraanse Kerk onder leiding van aartsbisschop Antje Jackelen beslist dat God voortaan genderneutraal is. Zes miljoen gedoopte Zweden zullen niet langer verwijzen naar God als “Hij” of de “Heer”. Maar daar doe ik niet aan mee: ik weet dat Hij nog altijd een man is, want Hij is mijn Hemelse Vader.   Mormonen geloven dat we allemaal geestelijke kinderen zijn van Hemelse Ouders. Duidelijk dus een Hemelse Vader én een Hemelse Moeder. Een heerlijk ouderpaar vervuld van liefde voor al Hun kinderen.   Hemelse OudersWij mensen – man of vrouw – zijn geschapen naar het beeld van onze Hemelse Ouders. Als kinderen van God hebben we zelf goddelijke kenmerken: we hebben zelf de taak om de potentiële vaardigheden te ontwikkelen waarmee we verder kunnen groeien als ware erfgenamen van Hemelse Ouders.   Moeten we ook niet een beetje opletten dat de slinger te ver doorslaat als we alles genderneutraal willen maken? Ik begrijp dat we uit een geschiedenis komen waar de vrouw als minderwaardig werd beschouwd en dat we nog steeds niet zijn waar we moeten zijn: gelijkwaardigheid van man en vrouw. Mormonen geloven zeer sterk in de gelijkwaardigheid van man en vrouw. Vaak wordt religie als achterlijk beschouwd en denkt men dat religies voorstanders blijven voor een sterk onderscheid tussen man en vrouw.   In De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen is het dus anders. Daar leren we in de eerste plaats het belangrijke verschil tussen de betekenis van gelijkwaardigheid versus gelijk. Man en vrouw zijn niet gelijk. Zet een naakte man naast een naakte vrouw en je ziet met het blote oog dat ze niet hetzelfde zijn. Gelukkig maar.   Mannen komen van Mars, vrouwen komen van VenusMannen en vrouwen hebben ieder intrinsieke kenmerken en verschillende kenmerken. Er is niets mis met het feit dat vrouwen over ’t algemeen zachter ingesteld zijn en mannen – wederom over ’t algemeen – beter een kaart kunnen lezen. Niet voor niks blijft “Mannen komen van mars, vrouwen komen van Venus” een bestseller, herdruk op herdruk. In Nederland alleen al gingen sinds de eerste druk in 1992 meer dan een half miljoen exemplaren over de toonbank.   Maar het is niet omdat man en vrouw niet gelijk zijn, dat ze niet evenveel waard zijn. Ondanks – of misschien eerder dankzij – de verschillen zijn ze beiden van onschatbare waarde. Man en vrouw zijn gelijkwaardige partners in de ogen van God, net omdat ze beiden nodig zijn om naar Zijn voorbeeld een eeuwig gezin te vormen en als man en vrouw samen voor de kinderen te zorgen.   Net door de verschillen tussen man en vrouw zijn ze samen veel sterker. Krachtige lijmen bestaan meestal ook uit twee componenten. Twee keer hetzelfde boek lezen kan leuk zijn, maar het meeste leer je uit twee verschillende boeken. Verschillen maken het leven boeiend.   Laat ons dus eindelijk eens de verschillen omarmen en toejuichen, in plaats van ze proberen weg te vegen. Dat zal toch niet lukken, ook al doen we hard ons best alsof. Zelfs niet als we God tegenwoordig aanduiden met onzijdige het. David Geens signature - GeensZins.info  

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder