Jehova’s Getuigen verboden in Rusland

PIN
Jehova's getuigenGodsdienstvrijheid staat wereldwijd onder druk, met name ook in Rusland. Het hooggerechtshof in Rusland heeft recent geoordeeld dat de Jehova’s Getuigen een extremistische organisatie vormen. Deze juridische strijd was al jaren aan de gang tegen de organisatie, die volgens de Russische autoriteiten een staatsvijandige sekte is die aanspoort tot haat. Met dit vonnis worden in één klap alle activiteiten van de Jehova’s Getuigen in het land verboden.
 
Volgens de Russische overheid is de organisatie nefast voor het gezinsleven, spoort zij aan tot haat en brengt ze mensenlevens in gevaar. Door de uitspraak wordt het nationale hoofdkwartier van Jehova’s Getuigen in Sint-Petersburg gesloten. Verder legt de overheid beslag op alle eigendommen in het hele land. Daardoor moeten 395 lokale afdelingen de deuren sluiten. De bevoegde minister verbiedt ook alle ‘extremistische publicaties’ van de organisatie.
 
Het proces duurde zes dagen en de rechters van het hooggerechtshof bekeken vooral de pamfletten van de organisatie. Volgens het Hooggerechtshof wordt daarin aangespoord tot haat tegenover andere groepen.
 
De advocaten van de Jehova’s Getuigen gaan in beroep op basis van de Russische grondwet die vrijheid van godsdienst waarborgt. Ze willen zelfs naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg trekken.
 
Onder het communisme werden heel wat religies verboden, waaronder de Jehova’s Getuigen. Pas sinds 1991 mochten ze hun activiteiten in Rusland hervatten. Maar het bleef boetes en straffen regenen.
 
Daarin staan ze echter niet alleen. De Russische overheid beschouwt hen als een sekte, net zoals mormonen of zevendedagsadventisten.
 
Het is duidelijk dat naarmate Poetin aan macht wint, hij religies, buiten de “staatskerk”, wil beperken. Ook De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen heeft al gevolgen te dragen. Zendelingen mogen zomaar niet meer de straat op en mogen enkel nog “prediken” binnen de muren van hun kerken.
 
Godsdienstvrijheid staat wereldwijd onder druk. Naarmate de publieke opinie meer en meer de link legt tussen terreur en bepaalde religies, stijgt de ondersteuning van een onderdrukking van godsdienstvrijheid. Ook bij ons…
 
Kijk maar hoe bijvoorbeeld een gemeente als Nevele wou proberen haar lokalen niet meer ter beschikking te stellen van religies. Of nog, hoeveel bijval Open VLD kreeg met het voorstel om religies geen subsidies meer te geven.
 
Gelovigen worden een minderheid. Daar is op zich niks mis mee, alleen moeten we zorgen dat het geen paria’s worden.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder