Geek en nerd centra tellen meer autisten

PIN
Tech CityEr verscheen deze week een artikel in New Scientist over een merkwaardig verschijnsel. Blijkbaar tellen steden waar veel ICT bedrijven samenhokken, relatief een pak meer autistische kinderen.   Simon Baron-Cohen (Autism Research Centre in Cambridge, UK) en zijn assistente Rosa Hoekstra hoorden van anekdotische verhalen over een verhoogd aantal diagnoses in Eindhoven, in Nederland zowat het equivalent van Silicon Valley.   Ze onderzochten de dossiers van 62000 kinderen in drie Nederlandse steden (Eindhoven, Haarlem en Utrecht). in Eindhoven, waar 30 procent van de ouders in een ICT-gerelateerde job werkt, telde 229 Autisme Spectrum Stoornis-kinderen per 10000. In Haarlem waren het er maar 84 en in Utrecht slechts 57. Beide steden hebben slechts de helft aantal IT-jobs als Eindhoven. Ter controle gingen ze ook de cijfers omtrent ADHD en dyspraxie, maar daar waren de cijfers gelijklopend voor de drie steden.   In eerdere studies toonde Baron-Cohen al aan dat (groot)vaders van kinderen met austisme vaak ingenieurs en wetenschappers bleken te zijn. Ook studies in Japan en de UK toonden al aan dat wetenschappers en wiskundigen vaak hoger scoren in de gevallen met ASS.   Mogelijke verklaringen Een mogelijke verklaring is dat de systematische aanleg voor wetenschappen gerelateerd is aan de manier waarop onze hersenen werken of beter gezegd, net anders werken bij autisten.   Hoekstra wil nu nog onderzoeken of er andere oorzaken zijn. Het zou ook kunnen dat men in Eindhoven een zelfversterkend effect heeft van overdiagnose: door de hoge aantallen is men alerter en detecteert men beter de geringste afwijking is een mogelijke uitleg. Maar Hoekstra zegt dat er ook studies zijn die bv in Californië, het mekka van IT-bedrijven, gelijkaardige resultaten opleverden (een factor 12 in typische IT-gebieden werden al geteld).   In afwachting van verder onderzoek raadt Hoekstra IT-bedrijven aan alert te zijn en aandacht te hebben voor hun werknemers en gezinnen. “Open staan voor de problemen en specifieke accomodaties verlenen zou een pluspunt kunnen zijn,” aldus Hoekstra.   Mijn mening Interessante info, maar mij verwondert het niet. De vraag is “is het oorzaak of gevolg”. Persoonlijk denk ik beiden. Een aanleg voor exacte wetenschap of informatica wijst op een bepaalde manier van denken en de scheidslijn met ASS lijkt me dan dun. Als twee nerds kinderen krijgen, is de combinatie van de genen misschien dan kansverhogend op kinderen met ASS?   Het is in ieder geval al bewezen dat autisten enorm goed scoren op informatica-vlak. In bepaalde gebieden blinken ze trouwens uitermate uit. In die mate is het trouwens zonde dat er voor ASS’ers in het BSO quasi nergens de opleiding informatica kunnen volgen. Een enorm gemiste kans: in plaats van hen in een sociaal verdomhoekje te plaatsen, zou onze maatschappij hen beter naar waarde weten te schatten en hun “nadeel” in een voordeel moeten ombuigen. Werk aan de winkel voor minister Smet.    

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder