Trots op onze nieuwe datacenter ruimtes

PIN
Deze week heb ik eindelijk onze afgewerkte nieuwe ruimtes bezocht. Maandenlang plannen, vergelijken, keuzes maken, … het loont allemaal als je dan eindelijk het resultaat kan bewonderen. De nieuwe ruimtes zijn te vinden bij LCL Diegem en KPN (nu ja, Mobistar) Nossegem. Deze datacenters zijn beiden in een volledig redundante 2N+1 opstelling gebouwd. Stroom, koeling, beveiliging, … alles is dubbel voorzien en er is altijd 1 reserve. Het is indrukwekkend als je de technische installaties bezoekt: een reeks generatoren, chillers, dubbele waterpompen, twee aparte UPS-zalen, een hoogspanningscabine om u tegen te zeggen met minstens twee transformators, … Echt aan alles is gedacht om downtime te beperken. Het zal ons in staat stellen om in de toekomst te blijven groeien, zowel in omvang als in kwaliteit. We hebben immers de datacenters ook verbonden met een redundante glasvezelring. Daardoor kunnen we nu op een heel makkelijke manier failover diensten aanbieden aan klanten. Zelfs colocation klanten die gewoon hun materiaal willen spreiden, hebben zelf geen dure apparatuur meer nodig. Langs beide kanten krijgen ze een ethernet kabel net alsof al hun apparatuur in hetzelfde datacenter zit. Het klinkt als een klein detail, maar is voor veel klanten van onschatbare waarde. Door de cold contained aisles bieden we ook een goede performantie qua koeling en bijgevolg dus qua stroomverbruik en levensduurte van de apparatuur. Daardoor kunnen we ook high density colocation aanbieden. Alle racks zijn voorzien van redundante 32 ampère stroomkringen. In Diegem moeten we de klassieke 70-30 regel respecteren, maar in Nossegem hebben de volle 100% beschikking en kunnen we dus 32A leveren per rack. We hebben nu dus een extra capaciteit van 60 racks en dankzij het nieuwe netwerk kunnen we uiteindelijk zelfs 600 gigabit routeren. Een volgende stap is dat we rechtstreeks op de BNIX gaan aansluiten om nog snellere verbindingen met Belgische ISP’s te voorzien. Ik kan dus wel zeggen dat ik trots ben op ons technisch team die dit alles heeft opgezet. We zijn dus klaar voor 2010 én 2011. Enkele foto’s:

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder