SaaS-congres 2009

PIN
Nucleus was als partner aanwezig op het SAAS-congres 2009 in Brussel. Dit jaar hadden verschillende sprekers het over het belang van Cloud Computing voor het goed ondersteunen van SaaS-modellen. Ik had het over een andere kijk op wat Cloud Computing nu eigenlijk is. Daarbij maak ik altijd de vergelijking dat Cloud Computing niet meer maar ook niet minder is dan het feit dat IT als een commodity, een service verder door het leven zal gaan. Net zoals elektriciteit, is IT alledaags en moeten we er kunnen op vertrouwen. Onafhankelijk van tijd en plaats. Dat is een notedop waar Cloud Computing om draait. Om het niet al te langdradig uit te leggen, maak ik gewoon de vergelijking met elektriciteit. Toen elektriciteit werd uitgevonden, was het supernieuw. De eerste gebruikers waren pioniers die eigen generatoren bouwden en weinig toepassingen hadden. Pas enkele jaren later kwamen er bruikbare producten op de markt. Denk maar aan de gloeilamp van Edison. Nog eens twee decennia later werd elektriciteit alledaags. Er werden netwerken gebouwd en elektriciteit kwam gewoon uit het stopcontact. Vandaag is elektriciteit niks nieuws meer. We hebben het gewoon nodig en we willen het overal, ongeacht plaats en tijdstip, ongeacht de plaats van productie. Eelektriciteit gebruiken levert ook geen competitief voordeel op. Het is gewoon een kostenpost in onze boekhouding. Zo ook met computers. Was in de jaren vijftig, zestig een computer nog een rariteit, dan was het in de jaren zeventig en later een aangenaam product dat je een competitief voordeel kon bieden. Nu is het vandaag ondenkbaar om zaken te doen zonder een computer. De laatste stap is dat het even ongebonden aan plaats en tijdstip en productiefactor wordt als elektriciteit. Het zal ons een worst wezen waar de “rekenkracht” vandaan komt: we willen er gewoon altijd en overal gebruik van kunnen maken en we moeten er even zeer kunnen op betrouwen als op elektriciteit. Ook nu weer konden we vaststellen dat de meeste deelnemers verwachten dat Cloud Computing pas over twee jaar zal doorbreken en beschikbaar zijn. Als men dan leert dat Nucleus nu reeds een werkende én betaalbare oplossing heeft, zelfs voor de KMO, dan kijkt men aangenaam verrast op en zijn er velen die het eens willen proberen. Ik ben het dan ook niet eens met de inschatting dat de markt er niet klaar voor is: integendeel zelfs. Het zijn de leveranciers die hoge verwachtingen hebben gecreëerd die ze nu niet (altijd) kunnen waarmaken. Het feit dat Nucleus het omgekeerde heeft gedaan (eerst gezorgd voor een werkende dienstverlening), maakt dat onze klanten enthousiast overstappen op onze Cloud Hosting en er uitermate tevreden van zijn.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder