Wow, vijf datacenters

PIN
De komende weken is er voor onze tech boys heel veel werk. Inmiddels werken we van uit vijf datacenters in België: LCL (Antwerpen), KPN (Nossegem), LCL (Diegem), InterXion (Zaventem) en nog een beetje bij Scarlet (Vilvoorde). Diegem, Nossegem en Zaventem zijn onderling verbonden met een redundante fiberring. Er mag dus al heel wat gebeuren, voor die connectiviteit weg valt. Op die drie locaties gaan we telkens met meerdere (en verschillende) uplinks naar internationale carriers, waaronder een TInet, Global Crossing en EDPNet. Binnenkort zullen we ook aankloppen bij BNIX om zelf rechtstreeks peerings op te zetten. Uiteraard gebeurt de routering met BGP. Er zijn providers die laten uitschijnen of dit speciaal is, maar dit is zo’n evidente keuze dat ik het niet zou vermelden moesten anderen er geen buitensporig belang aan hechten. BGP is immers een protocol dat ogenblikkelijk reageert als er ergens een link wegvalt. Wij gebruiken dat al jaren voor ons eigen netwerk bij Nucleus. Het grote voordeel van onze nieuwe setup is dat failover concepten tot in het extreme kunnen aanbieden. We gaan dit niet standaard doen voor alles. Ik blijf immers van mening dat dit moet aangepast zijn aan de noden van iedere klant. Er zijn klanten die grif toegeven dat ze best eens een paar minuten zonder Internet kunnen. En er zijn er die dat niet kunnen en bijgevolg ook de meerprijs willen betalen om multidatacenterfailover te hebben. Onze ruimte in Nossegem is echt cool (sic). Iedere rack kan tot 32 ampère gaan – volledig en niet afgeblokt op 70% zoals in vele andere datacenters. En ook echt wel iedere rack en niet slechts enkelen. Daar is een enorme investering mee gepaard gegaan. De ruimte is zelfs herbouwd volgens onze specificaties. Maar we mogen er fier op zijn. Hier kunnen we echt high density colocation gaan aanbieden. Ik hoop dat we met de extra capaciteit van 60 racks zo’n anderhalf tot twee jaar verder kunnen. Misschien dat we nog eenmaal uitbreiden in één van de datacenters waar we al zitten, maar de volgende stap wordt ofwel een samenwerkingsverband met een bestaand datacenter om een gans gebouw voor ons neer te planten dan wel een eigen datacenter te bouwen. Dat is een uitdaging voor 2010 om aan die plannen te beginnen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder