Onze roeping om te dienen: een nieuw avontuur in de kerk

PIN

Mijn vrouw Isabel en ik zijn onlangs op een bijzondere reis gestuurd, een zending, door onze kerk, de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Een zending is een periode waarin leden van de kerk hun tijd, talenten en middelen toewijden aan het dienen van anderen en het delen van het evangelie. Het is een tijd van intensieve dienstbaarheid, groei en leerervaringen, zowel voor de zendelingen als voor de mensen die zij dienen. Onze zending zal vijf jaar duren, een aanzienlijke periode waarin we volledig toegewijd zullen zijn aan het vervullen van onze roeping.

Zendingen variëren in duur en locatie, afhankelijk van de behoeften van de kerk en de bereidheid van de leden. Voor sommigen betekent het reizen naar verre landen, terwijl anderen binnen hun eigen land of zelfs stad worden geroepen. Ongeacht de locatie, het doel blijft hetzelfde: het brengen van licht en hoop in het leven van anderen door middel van het evangelie van Jezus Christus.

Een nieuwe verantwoordelijkheid: roeping als bisschop

David Geens geroepen als bisschop van de wijk Sint-Niklaas

Op zondag 28 juli 2024 werd ik geroepen om te dienen als bisschop van de wijk Sint-Niklaas. Voor degenen die niet bekend zijn met de structuur van onze kerk, een bisschop is een vrijwillige leider van een lokale congregatie, ook wel een ‘wijk’ genoemd. De bisschop heeft de verantwoordelijkheid om voor de geestelijke en materiële behoeften van de leden te zorgen.

De rol van een bisschop is zowel veeleisend als lonend. Hij dient als herder voor zijn kudde, biedt geestelijke leiding, ondersteuning en counseling aan leden van alle leeftijden, met bijzondere aandacht voor de jeugd en de jongeren. Dit omvat het bieden van geestelijke zorg, zoals het luisteren naar en helpen van leden met hun persoonlijke uitdagingen, het geven van geestelijk advies en het helpen bij het versterken van hun geloof.

Geestelijke leiding

Een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van een bisschop is het bieden van geestelijke leiding. Dit houdt in dat hij ervoor zorgt dat de leerstellingen van de kerk correct worden onderwezen en nageleefd. Hij helpt leden om hun relatie met God te verdiepen door middel van gebed, schriftstudie en het naleven van de geboden. De bisschop spoort iedereen aan om een voorbeeld van rechtschapenheid en integriteit te zijn en werkt er voortdurend aan om de geestelijke gezondheid van zijn wijk te bevorderen.

Geestelijke leiding omvat ook het helpen van leden om persoonlijke openbaring te zoeken en te ontvangen, zodat zij geïnspireerde beslissingen kunnen nemen in hun leven. De bisschop moedigt leden aan om de Heilige Geest te voelen en te volgen, wat essentieel is voor hun geestelijke groei en welzijn.

Hij helpt iedereen ook in zijn groeipad om verbonden te sluiten met Hemelse Vader. Vanaf het moment dat iemand interesse betoont in Christus, van de doop tot de heilige verbonden in de tempel en hun ganse leven daarna, staat de bisschop klaar om zijn wijkleden te helpen groeien en nader tot Christus te komen.

Administratieve verantwoordelijkheden

Naast geestelijke zorg heeft een bisschop ook verschillende administratieve verantwoordelijkheden. Hij superviseert kerkactiviteiten, organiseert bijeenkomsten en evenementen, en zorgt voor de financiële administratie van de wijk. Dit omvat het beheer van tienden en offergaven, het toezien op de uitgaven van de kerkelijke fondsen en het waarborgen dat deze middelen worden gebruikt om degenen in nood te helpen en de kerkelijke programma’s te ondersteunen.

Welzijn en gemeenschap

De bisschop zet zich ook in voor het welzijn van de gemeenschap. Hij coördineert hulp aan de armen en behoeftigen, ondersteunt leden bij werkloosheid en financiële moeilijkheden, en zorgt voor emotionele en mentale steun waar nodig. Door deze inspanningen werkt de bisschop eraan om een gemeenschap te creëren die gebaseerd is op liefde, zorg en wederzijdse ondersteuning.

Een gans team

Gelukkig staat een bisschop er niet alleen voor. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen is een vrijwilligersorganisatie. Niemand, ook de bisschop niet, ontvangt een vergoeding. Vele leden krijgen een roeping om de bisschop en de wijk te helpen als raadgever of verantwoordelijkheid voor de zusters, de broeders, de kinderen, het tempelwerk, het zendingswerk, familiegeschiedenis en nog zoveel meer. Het is de gezamenlijke inzet die het succes van een wijk bepaalt.

Onze motivatie en dankbaarheid

Mijn vrouw en ik voelen ons enorm gezegend en nederig door deze kansen om te dienen. Het is ons geloof dat door het dienen van anderen, we dichter tot Christus kunnen komen en een positieve invloed kunnen uitoefenen op de wereld om ons heen. We kijken ernaar uit om deze reis samen te maken, de uitdagingen aan te gaan en de zegeningen te ervaren die met deze verantwoordelijkheden gepaard gaan.

We zijn dankbaar voor de steun van ons gezin, vrienden en kerkleden terwijl we deze nieuwe hoofdstukken in ons leven beginnen. Het is onze hoop en gebed dat we in staat zullen zijn om een verschil te maken en het licht van Christus te verspreiden.

Wie meer wil weten, is elke zondag welkom in het kerkgebouw in Sint-Niklaas om tien uur. Mijn vrouw en ik zullen u samen met de ganse wijk van harte welkom heten en u graag antwoorden geven op al uw vragen.


Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder