Geloven in 2025: de kracht van tegenslagen en samenhorigheid

PIN

Als bisschop krijg ik vaak de vraag: wat betekent geloven voor jou? Is er in deze tijd nog wel ruimte voor? Mijn antwoord is altijd hetzelfde: geloven maakt mij gelukkig. Dat roept soms verwondering op. “Hoe kun je geloven in een God,” vragen mensen, “als er zoveel ellende in de wereld is?” Mijn antwoord is simpel, maar wellicht verrassend: die ellende is nodig. Het is een essentieel onderdeel van ons leven.

Dankzij het heilsplan, een kernleer binnen onze kerk, begrijpen wij dat pijn, mislukkingen en tegenslagen ons sterker maken. Deze gebeurtenissen maken deel uit van het proces waarmee wij groeien en leren. Hoewel ik deze uitleg vaak geef, zie ik geregeld verbazing in de ogen van mijn toehoorders. Maar afgelopen week werd ik hierin gesterkt door iets dat ik op televisie zag.

Dirk De Wachter, een bekende psychiater, deelde een bijzonder inzicht in het VTM programma Het conclaaf van 2024:

Kunnen we nog leven met de kleine lastigheden van het bestaan? Als het ergens niet optimaal loopt met onze carrière. Als we een baas hebben die niet altijd zo interessant is. Als we kinderen hebben die niet altijd doen wat we zeggen. Kunnen we leven met beperkingen, met moeilijkheden, zonder daar angstig of psychiaterisch van te worden? Een gelukkig bestaan is een bestaan dat de tekortkomingen, lastigheden en verdriet ook kan meenemen in de tocht.

Ik vond zijn woorden bijzonder krachtig. Wat De Wachter zegt, sluit nauw aan bij wat ik vanuit mijn geloof ervaar. Hij stelt dat we gelukkiger worden wanneer we de kleine en soms grote ongemakken van het leven een plek geven. Niet door ze te negeren of weg te stoppen, maar door ze te accepteren als een onderdeel van ons bestaan.

Waarom tegenslagen nodig zijn

Binnen onze kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen leren we dat het leven niet bedoeld is om zonder pijn te zijn, maar dat het doel is om te groeien. De Bijbelse geschiedenis van Adam en Eva leert ons dat het noodzakelijk is om zowel vreugde als verdriet te ervaren om goed van kwaad te kunnen onderscheiden. Dit inzicht geeft een diepere betekenis aan ons leven.

Een van mijn favoriete voorbeelden komt van de kunstenaar Michelangelo. Hij zei ooit dat hij, wanneer hij een blok marmer zag, het beeld dat erin zat al voor zich zag. Het was enkel aan hem om de overtollige delen weg te kappen. Zo kijk ik ook naar ons leven: God ziet ons potentieel, maar het vraagt uitdagingen en beproevingen om onze ware vorm naar boven te brengen. Tegenslagen zijn als de hamer en beitel waarmee de onvolkomenheden worden weggehakt.

We zien dit ook in andere aspecten van het leven. Studeren is pas effectief wanneer het uitdagend is. Spieren groeien pas als ze door inspanning worden belast. Waarom zou ons geestelijk leven anders zijn? Moeilijke momenten zijn niet bedoeld om ons te breken, maar om ons sterker te maken.

Een maatschappij vol verbinding

De boodschap van Dirk De Wachter gaat echter verder dan alleen acceptatie van pijn. Hij sprak ook een wens uit voor het nieuwe jaar:

Wat mogen we elkaar toewensen in 2025? Verbinding, samenhorigheid, liefdevolheid. Wat tijd hebben voor elkaar, samen de dingen dragen, aandacht hebben voor de kleine lastigheden van de mens.

Deze wens raakt een gevoelige snaar. Als maatschappij zijn we vaak vergeten wat het betekent om echt met elkaar verbonden te zijn. Maar binnen onze gemeenschap, de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, proberen we juist een plek te zijn waar iedereen zich ondersteund voelt. Onze bediening is hier een voorbeeld van: we staan klaar voor elkaar, luisteren wanneer iemand een moeilijk moment heeft en bieden een helpende hand waar nodig.

Stel je voor hoe onze samenleving eruit zou zien als we allemaal een beetje meer tijd zouden nemen om elkaar te ondersteunen. Ik zou meneer De Wachter willen uitnodigen om een dag met mij mee te lopen als bisschop. Dan kan hij zelf ervaren hoe wij in onze gemeenschap proberen zijn wens voor 2025 in de praktijk te brengen.

Geloven als bron van rust

Naast verbinding en samenhorigheid geeft geloof mij een diep gevoel van rust. Het besef dat tegenslagen geen toevalligheden zijn, maar een doel dienen, helpt mij om door moeilijke tijden heen te komen. Ik wil dan ook iedereen uitnodigen om in 2025 stil te staan bij wat geloof voor hen zou kunnen betekenen. Niet om te overtuigen, maar om een open gesprek aan te gaan over hoe religie je leven kan verrijken.

Religie biedt niet alleen rust en betekenis, maar kan ook een buffer zijn tegen de grote en kleine ongemakken van het leven. Zoals Dirk De Wachter terecht stelt, leren we niet om te gaan met verdriet en tegenslag door ze te ontkennen, maar door ze te erkennen. In die zin kan geloof ons helpen om steviger in het leven te staan en wellicht zelfs de noodzaak van professionele hulp op sommige momenten te verkleinen.

Mijn wens voor 2025

Mijn wens voor 2025 is dat meer mensen openstaan voor het idee dat geloof vandaag de dag nog steeds relevant is. Ik nodig je uit om eens langs te komen bij onze gemeenschap, gewoon om te praten. Niet met de intentie om je te overtuigen, maar om samen te ontdekken wat geloof voor jou kan betekenen. Laten we in 2025 een stap zetten naar meer verbinding, samenhorigheid en innerlijke rust.

Wees welkom. Prettig 2025!


Ontdek meer van GeensZins

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.