
O Here God, als ik met diepe eerbied kijk naar uw schepping ongeëvenaard; de zon en maan, een ster die snel voorbij schiet, uw macht in ’t gans heelal geopenbaard, dan zingt mijn ziel […] Als ik door veld en bos in stilte ronddwaal, genietend luister naar het vogelkoor; als ik mijn hart aan weidse schoonheid ophaal, en in de wind het kabb’lend beekje hoor, dan zingt mijn zielDeze lofzang heeft voor mij zoals ik zei net omwille van deze tekst een diepe betekenis. Ik heb er al eerder over geschreven dat ik niet geloof in alleen maar toeval in de schepping. Je hoort me evenmin zeggen dat de wetenschap totaal mis is. Ik ben geen creationist pur sang die denkt dat God met een toverstokje zwaaide. Noem mij eerder een aanhanger van Intelligent Design waarbij Hemelse Vader de architect was. Mijn goede vriendin Linda Buysse heeft daar ook een heel mooi stuk over geschreven, vertrekkend vanuit de creatieve geest die we allemaal hebben als we enkele legoblokjes in handen krijgen. Je moet haar blog daarover zeker eens lezen.
Een lofzang is een gebed voor God
Binnen de mormoonse gemeenschap hebben lofzangen altijd al een speciale betekenis gekregen. Emma Smith, de vrouw van profeet Joseph Smith, kreeg in de begindagen van de kerk de opdracht een boek met lofzangen samen te stellen. In Leer en Verbonden, één van onze boeken met hedendaagse openbaringen, lezen we in hoofdstuk 25, vers 12:Want mijn ziel schept genoegen in het gezang des harten; ja, het gezang der rechtvaardigen is Mij een gebed, en het zal verhoord worden met een zegen op hun hoofd.Of nog in hoofdstuk 136 vers 28:
Indien gij vrolijk zijt, looft de Heer met gezang, met muziek, met dans en met een gebed van lofprijzing en dankzegging.Het feit dat wij als mens de goddelijke eigenschap van creativiteit hebben, is zeer bijzonder als het om muziek gaat. Muziek gaat enorm ver terug in onze geschiedenis. Er zijn archeologische vondsten uit de tweede helft van de laatste ijstijd toen zowat de anatomisch moderne mens als jager in hutten begin te leven, die aantonen dat er toen al muziek was. Uit deze tijd komen drie soorten instrumenten naar voren: fluiten van voetkootjes, fluiten met toongaten, en fluiten gemaakt van holle beenderen. Er zijn ook tekeningen die er op duiden dat muziek toen vooral in rituelen werd gebruikt. Dus al van het prille begin is de mens begiftigd met het wonder van muziek en hebben we altijd al de link gelegd tussen muziek en iets wat onszelf overstijgt.
Muziek en tekst beroeren onze ziel

Laat uw hart spreken voor Dewy

Ontdek meer van GeensZins
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.